Utenriksminister Børge Brende  kom i ettermiddag til Røde Kors hovedkontor i Oslo sentrum for å bli briefet om hva hjelpeorganisasjonen skal gjøre for å hjelpe de mange tusen som er rammet etter jordskjelvet i Nepal. Røde Kors leder Åsne Havnli sier det er pågått en massiv mobilisering siden jordskjelvet ble kjent lørdag morgen.

- Vi er imponert over alle som har meldt seg til tjeneste for å reise, sier Havnli. Innen 48 timer skal et feltsykehus med operasjonsstue og 60 senger være losset inn på et fly på vei til Nepal

Helsekoordinator i Røde Kors, Tonje Tingberg, setter seg på flyet til Katmandu allerede  i morgen formiddag.

- Jeg går inn i et internasjonalt team som skal kartlegge situasjonen i området. Hva trengs først, og hvordan skal vi får det inn, sier hun.

Havnli sier det fortsatt er en veldig uoversiktlig situasjon, men de vet at skadeomfanget er stort.

- Vi har fått meldinger i dag om veldige store etterskjelv. Mennesker er fryktelig redde og desperate. Bygninger raser sammen, og de er redde for å gå inn i bygninger igjen, sier Havnli.

Brende sier han er takknemlig for Røde Kors raske reaksjon.

- Det meldes om mange omkomne og svært mange skadde. Med så mange som er rammet i et så fattig land, så er det viktig med rask hjelp. Det er godt å se hvor mange som har meldt seg til hjelp, sier Brende.

Regjeringen bidrar i første omgang med 30 millioner kroner, men vil  på tirsdag ta beslutning om videre opptrapping.

Brendes egen far er i Nepal, men er ikke rammet av jordskjelvet. Brende har fått sms'er fra faren.

- Men nå begynner batteriet å gå tomt, og det er ikke strøm i området. Det er problemet for hjelpearbeidere også, sier Brende.

Les også: UD kan ikke utelukke at nordmenn er rammet

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.