4,1 prosent av arbeidsstyrken står uten arbeid, viser Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) for februar i år: 10.000 flere arbeidsledige - nå står 112.000 uten jobb

- Vi skal være veldig forsiktige med å tolke dette, for tallene svinger mye. Vi legger mest vekt på Nav-statistikken, men AKU-tallene er i tråd med det vi kan forvente, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til DN.

Ringvirkningene av oljeprisfallet i Norge blir større enn tidligere antatt, tror DNB Markets. Tirsdag oppdaterte meglerhuset sine prognoser for økonomien i rapporten «Økonomiske utsikter» fra januar: Oljesmellen slår inn: - Svakeste siden 1989

- Vi har sett oljebremsen i andre tall og har vært overrasket over at denne forverringen ikke har vist seg i ledighetstallene. Men nå slår oljebremsen inn også i denne statistikken, sier Haugland.

Sammenlignet med november ifjor, viste ledigheten en oppgang på 0,3 prosentpoeng eller 10.000 personer i februar.

Økningen er såvidt innenfor feilmarginen i AKU, men er likevel i tråd med en stigende trend siden mai 2014.

Det var på forhånd ventet en ledighet på 3,9 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

- Prekært at sysselsettingen faller så mye

Kjersti Haugland sier at man kan forvente at ledigheten skal videre opp:

- Flere blir ledige når det er store kutt på gang i oljebransjen. Og det er ikke bare oljebransjen det går utover, men også bransjer som er knyttet opp til oljebransjen. Arbeidsmarkedet vil bli dårligere, sier hun.

- At arbeidsledighetsraten stiger kommer ikke som noen overraskelse. Det er heller ikke så overraskende at sysselsettingen faller, men det er prekært at den faller så mye, skriver Sparebank 1 Markets i en analyse torsdag formiddag.

- Dette er andre tremånedersperiode på rad med fall. Nå samsvarer AKU-ledigheten mer med Nav-ledigheten, sistnevnte har vist oppgang i antall ledige fire måneder på rad. Norges Banks prognose for AKU-ledigheten er 4,0 prosent for 2015. Allerede nå er altså ledighetsraten på 4,1 prosent, og den faller neppe særlig utover året. Dette gir grunn til å tro at ledighetsraten blir høyere enn det Norges Bank anslår - isolert sett et argument for at rentekuttet kommer i mai i stedet for juni, skriver meglerhuset.

Les også: - Sterkt preget av utviklingen i oljeprisen

Venter enda større nedskrivninger  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.