Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Siv jensen Holder tale under FRP sitt landsmøte 2015. Foto: Klaudia Lech
Siv jensen Holder tale under FRP sitt landsmøte 2015. Foto: Klaudia Lech les mer

Oljefondet

Jensen nekter å la seg presse om kull

Å trekke oljefondet ut av produkter som kull, er en dårligere løsning for klimaet enn å drive aktivt eierskap, mener finansministeren.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Forslag om å trekke Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, ut av kull har vunnet gehør på Stortinget. Men Jensen står på at et aktivt eierskap er bedre enn at fondet trekker seg direkte ut av et selskap på grunn av produktet selskapet lager.

– Gjennom eierskapsutøvelse kan du også påvirke selskapets atferd, og da oppnår du mye mer, sier Jensen til NTB.

Rene såkalte produktuttrekk er ikke det beste, mener hun.

– Et bedre svar i et klimaperspektiv er å komme med et atferdsbasert klimakriterium, fordi det gir oss mulighet til å svare på flere spørsmål som kan komme opp underveis, sier Jensen.

Mandag var det åpen høring i Stortingets finanskomité om stortingsmeldingen om forvaltningen av oljefondet i 2014.

Regjeringen åpner for å trekke fondet ut av kull- eller fossil-selskaper hvis Etikkrådet for oljefondet mener utslippsnivået er uakseptabelt. Men ifølge Jensen kan ikke energiproduksjon, bruk av kull eller klimautslipp i seg selv sies å være brudd på fondets etiske normer.

På vei ut

Hans Olav Syversen fra regjeringens ene samarbeidsparti KrF mener det er nødvendig med noe i tillegg til det regjeringen foreslår.

– Jeg føler meg sikker på at det er et ganske stort flertall for at de rene kullutvinningsselskapene har sett sine dager i fondet. Så er spørsmålet hvor listen skal ligge for selskaper med «en viss miks» av kull, sier han til NTB.

I mandagens høring opplyste oljefondet at det har investert 109 milliarder kroner i kraftselskaper og 31 milliarder i rene gruveselskaper. Bare 500 millioner er nå investert i rene kullselskaper, og fondet har de siste årene aktivt trukket seg ut av «miljøverstinger».

Foreslår kriterier

Venstres landsmøte vedtok nylig at oljefondet må trekkes ut av gruveselskaper der mer enn 25 prosent av inntektene kommer fra utvinning av kull, eller som produserer mer enn 20 millioner tonn kull årlig. Fondet må også ut av kraftselskaper som baserer mer enn 25 prosent av samlet kraftproduksjon på kull.

– Vi kommer i denne prosessen til å foreslå et sett med uttrekkskriterier både når det gjelder kull og delvis annen fossil industri, sier nestleder Terje Breivik til NTB.

Torstein Tvedt Solberg (Ap) skryter av at regjeringen nå åpner for atferdsbasert uttrekk, men legger til:

– Vi trenger produktbasert uttrekk av kull i tillegg.

Komiteen avgir innstilling i slutten av mai.

– Min jobb som saksordfører er å prøve å jobbe fram en definisjon som får flertall, sier Solberg.

To visesentralbanksjefer

I høringen ble det også kjent at regjeringen ønsker å øke antallet visesentralbanksjefer i Norges Bank fra én til to. Hensikten er å styrke bankens styrings- og kontrollstruktur.

– Videre foreslår jeg at hovedstyret skal ha beslutningsmyndighet til å opprette datterselskaper som ledd i forvaltningen av Statens pensjonsfond utland, sa Jensen i høringen.

Oljefondet er det største i sitt slag i verden og har en antatt verdi på oppunder 7.000 milliarder kroner. Det er investert i over 9.000 selskaper og har investeringer knyttet til 75 land.

Les også:

«Tilfeldig t-trøye som ligger fremst i klesskapet»

Ny rektor på Snarøya

«Familieplanlegging burde kanskje noen ha et kurs med meg om»  

Politikk og samfunn Oljefondet
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.