Oppdraget til fylkesmennene i Nordland, Troms og Finnmark er ledd i arbeidet med en nasjonal plan for marine verneområder. Fylkesmennene skal levere verneforslag til Miljødirektoratet innen utgangen av året. Deretter skal planene sendes ut på høring i første halvdel av 2016.

Hensikten med dette arbeidet er å beskytte et representativt utvalg av sjøområder langs norskekysten og sikre mangfoldet av arter og naturtyper. Innenfor verneområdene vil det bli restriksjoner på aktiviteter som taretråling, havbruk og fiske med redskaper som berører bunnen.

Fjorder og strømmer

Fylkesmannen i Nordland skal utarbeide verneforslag for Vistenfjorden i Vevelstad kommune, Nordfjorden i Rødøy kommune, Karlsøyvær i Bodø kommune og området Kaldvågfjorden-Innhavet i Hamarøy kommune.

I Troms skal det utarbeides planer for marine verneområder i Rossfjordstraumen i Lenvik kommune, Rystraumen i Tromsø kommune og Ytre Karlsøy i Karlsøy kommune. I Finnmark er det en del av Lopphavet i Loppa kommune som i denne omgang skal få status som marint verneområde.

Jærkysten og Gaulosen

Arbeidet med en marin verneplan for Norge har pågått siden 2001, da det ble opprettet et rådgivende utvalg som fikk i oppdrag å foreslå hvilke områder som bør inngå i verneplanen. Utvalget vurderte 49 områder og anbefalte at 36 av disse ble tatt med i fase én av den marine verneplanen.

Tre marine verneområder ble opprettet med vedtak i statsråd i juni 2013. Disse vedtakene gjaldt Saltstraumen i Nordland, korallrevet på Tauterryggen i Trondheimsfjorden og fjordarmen Framvaren i Vest-Agder.

Senere er det satt i gang arbeid med flere andre marine verneplaner, deriblant Jærkysten i Rogaland, Skarnsundet og Borgenfjorden i Nord-Trøndelag og Rødberg og Gaulosen i Sør-Trøndelag.

Les også:
Dropp firmabil – spar titusener
Geilo-investor og eiendomsmilliardær fikk to mill. i rabatt
Pass opp, BMW! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.