– Mange har valgt å ta ut alderspensjon så tidlig som mulig. Dette gjør at de yngste pensjonistene nå har betydelig lavere årlige utbetalinger enn de eldre pensjonistene, sier seksjonssjef Ole Christian Lien.

Statistikken fra Nav viser at det ved utgangen av årets første kvartal var 844.800 alderspensjonister. Av disse var 84.100 i aldersgruppen 62– 66 år. De utgjør nå tre av ti i befolkningen i denne aldersgruppen.

Langsiktig effekt

Ved tidlig uttak sprer pensjonistene utbetalingene over et lengre tidsrom. Dermed blir de årlige pensjonene lavere.

Det har ført til at aldersgruppen 62– 66 år har de laveste årlige pensjonene både for kvinner og menn. Gjennomsnittlig årlig alderspensjon er nå om lag 205.500 kroner for denne gruppen.

– Effekten av tidliguttak har også begynt å påvirke de litt eldre aldersgruppene. Mannlige alderspensjonister i alderen 67 til 69 år har nå lavere gjennomsnittlige pensjoner enn de i alderen 70 til 74 år, sier Lien.

Tidligere har yngre pensjonister hatt bedre og lengre opptjening, og dermed høyere gjennomsnittlige pensjoner. Men fleksibelt uttak har gjort at denne utviklingen er snudd.

– På kort sikt gir ikke dette stor grunn til bekymring siden mange kombinerer pensjonen med arbeid. Men på lengre sikt kan vi få en stor gruppe eldre med vesentlig lavere inntekter enn i dag, sier seksjonssjefen.

Færre minstepensjonister

Til tross for at de gjennomsnittlige alderspensjonene reduseres på grunn av tidlig uttak, fortsetter antall minstepensjonister å gå nedover.

Andelen med minstepensjon har gått ned fra 30 til 17 prosent på ti år, og vi har nå for første gang under 150.000 minstepensjonister.

For alderspensjonister i alderen 67– 69 år har andelen med minstepensjon gått ned fra 23 til 5 prosent. Den synkende andelen skyldes at nye pensjonister i dag har bedre og lengre opptjening enn tidligere, ifølge Nav.

I tillegg gjør vilkårene for tidlig uttak av alderspensjon at de som bare har rett til minstepensjon, ikke har mulighet til å ta ut pensjonen før de fyller 67 år. Dermed får ikke denne gruppen lavere pensjoner som følge av tidliguttak

 

Les også: Dette oppussingsobjektet gikk 3,25 mill. over prisantydning

Tesla i ferd med å knuse verdensrekorden

Dro inn 21 mill. på poker(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.