Motstanden mot å samle alle departementene i et nytt regjeringskvartal vokser. – Arkitektenes forslag viser at vi må tenke nytt, sier Aps storbypolitiske talsperson, Jan Bøhler.

I forrige uke kom Statsbyggs evalueringskomité med sin vurdering av de sju arkitektforslagene som er laget for et nytt regjeringskvartal. Komiteen advarer mot å presse samtlige departementer, unntatt Forsvarsdepartementet, inn i det samme kvartalet, fordi bygningsmassen enten blir for massiv eller for høy.

Uholdbart

– Det er nesten uholdbart å presse alt inn på det samme arealet. Slik sett var arkitektforslagene en god øvelse for å vise hvordan det ikke bør bli, sier Jan Bøhler, storbypolitisk talsperson for Arbeiderpartiet på Stortinget, til Klassekampen.

Også Oslos byrådsleder mener arealbehovet må revurderes.

– Jeg deler mange av bekymringene som er framført om at det blir for massivt. Det man må spørre seg, er om kvadratmetertallet enten er for høyt eller om området er for lite til å kunne romme alle departementene, sier Stian Berger Røsland (H).

Oslos byantikvar Janne Wilberg mener den massive motstanden mot arkitektenes idéskisser må få konsekvenser.

Vedtak i 2019

– Det eneste riktige er at regjeringen går tilbake på grunnpremisset om at alle departementene skal få plass i dette kvartalet. Jeg tror de fleste nå er enige om at statsadministrasjonen ikke nødvendigvis blir mer effektiv av å stappe mange byråkrater inn på den samme tomten, sier hun.

Regjeringen har varslet at den vil komme tilbake til Stortinget med mer informasjon om fremdriften i forbindelse med neste års statsbudsjett. Til neste år vil regjeringen komme med sitt forslag til statlig reguleringsplan, som blir første skritt på veien mot arkitektkonkurranse og et endelig byggevedtak i 2019. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.