Om fem år tror statsminister Erna Solberg (H) at næringslivet har blitt mer digitalisert med større bruk av teknologi.

Det uttalte hun til DN etter onsdagens toppmøte i statsministerboligen.

Solberg hadde invitert flere av lederne i landets største bedrifter for å drøfte konkurransefortrinnene i det norske næringslivet.

Møtet var både interessant og godt, ifølge Solberg.

- Det viste at det er utfordringer i bransjen i Norge, men det er også gode historier, sa hun til den oppmøtte pressen etter møtet.

Slik tror de norsk næringsliv er om fem år
Topplederne er optimistiske om landets fremtid.
02:08
Publisert:

Mer teknologi

Solberg mener de bedriftene som virkelig ser fremover, har investert i teknologi som tillater en høyere produksjon, og som på den måten tar produktivitetsutviklingen på alvor.

- Jeg håper at vi om fem år også ser et bredere næringsgrunnlag enn det vi har hatt de siste årene. Olje og gass kommer til å være viktig, men kompetansen i olje og gass kan utvikles og brukes på andre områder, sier Solberg.

Hun refererer til Teknas påminnelse om at mange oljeingeniører sitter på kunnskap som kan brukes innen andre bransjer.

- De er kanskje den organisasjonen som sitter tettest på dem som nå opplever arbeidsledighet. Veldig mange av dem som er oljeingeniører er faktisk byggingeniører i bunnen. Det betyr at deres evne og kompetanse er bredere enn den de har brukt i oljesektoren, mener statsministeren.

KLIMAVENNLIG: Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) vil redusere klimautslipp. Her er han på vei bort fra et møte i representasjonsboligen.
KLIMAVENNLIG: Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) vil redusere klimautslipp. Her er han på vei bort fra et møte i representasjonsboligen. (Foto: Gorm K. Gaare)

Større vekst

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) sier til DN at han nå ser tendenser til at fastlandsindustrien vokser. Slik tror han også utviklingen vil fortsette i årene fremover.

- Det er blant annet mye på grunn av kronekursen, sier Lien.

Han forklarer at regjeringen er opptatt av å tilrettelegge for den videre veksten, samtidig som de skadelige klimautslippene skal reduseres.

Det er særlig én type produksjon olje- og energiministeren ser for seg blir særlig viktig fremover:

- Fornybarsamfunnet kan ikke utvikles uten mengder av aluminium. Skal man klare å utvikle et samfunn som bruker mindre energi og er mer bærekraftig, så er aluminium definitivt en del av nøkkelen, sier Lien.

Fornybar energi

Han peker på at både den amerikanske aluminiumsprodusenten Alcoa og Norsk Hydro nå satser i Norge for å redusere klimautslippet.

Dette er ifølge Lien også et viktig satstningsområde for den norske regjeringen.

- Hvis vi i fremtiden klarer å sørge for å ha et effektivt kraftsystem, så gir det industrien tilgang på konkurransedyktig kraft, utdyper han.

- Hvilke fortrinn har norske bedrifter og hvordan bør de tenke i denne omstillingsprosessen?

- Bedriftene som jeg har snakket mest om har ren, fornybar kraft. Det er kraft som gjør det mulig for oss i et grisgrendt land å bygge et svært effektivt system. Og det er hele grunnlaget for at industrien i sin tid ble etablert. Vi har så mye kompetanse og enorme ressurser, så vi har alle muligheter, sier Lien optimistisk.

 

Les også: Tror «trøstespising» kan være forklaringen

Oljeserviceaksje stiger 40 prosent

Asia i dag: God for 195 milliarder: «Livet mitt er blitt verre»

Fete marginer på gourmetkjøtt

Se DNtv: Årets beste bilkjøp:

Årets beste bilkjøp
Mazdas nye mini-suv, CX-3, imponerer og ligger godt an til å kopiere suksessen til storebror.
01:51
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.