I Innbyggerundersøkelsen 2015 ble deltakerne spurt om hvordan de vurderer evnen hos ansatte i videregående skole til å løse oppgaver som å forhindre mobbing, holde ro i klasserommet og følge opp og stille krav til elevene.

Deltakerne ga sin vurdering på en skala fra 0 til 100.

På alle områder scorer de ansatte bedre enn i 2013, primært fordi færre enn tidligere gir lærerne lav poengsum. Antallet som er godt fornøyd, ligger på samme nivå som før.

Mobbing og ro

Størst hopp fra 2013 gjør «Lærernes evne til å forhindre mobbing», som øker med 8 poeng fra 62 til 70. «Lærernes evne til å skape ro og orden i klasserommet» øker med 7 poeng fra 66 i 2013 til 73 nå.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier til NTB at tendensen går riktig vei og at det er gledelig:

– Det er bra at det kan virke som foreldre og elever opplever at lærerne gjør mer for å forhindre mobbing.

– Og uten ro og orden er det umulig å ha et godt læringsmiljø i klasserommet. Forskning viser at dersom det er ro og orden i klasserommet, lærer elevene mer. Derfor er denne tendensen gledelig, sier han.

Mer å gjøre

Også ansatte i grunnskolen er vurdert i undersøkelsen i 2013 og 2015, men her er det svært liten forbedring fra siste undersøkelse. Det kan være fordi grunnskoleansatte jevnt over scoret høyt i 2013, så forbedringspotensialet har ikke vært det samme som for videregående skole.

Der det i 2013 var stor forskjell mellom videregående skole og grunnskolen, har ansatte i videregående nå knappet inn grunnskoleansatte forsprang på fornøydhetsskalaen. Akkurat det ønsker ikke statsråden å kommentere.

– Uansett er antallet elever som blir mobbet i skolen altfor høyt. Det må vi gjøre noe med, og 2015 blir et svært viktig år for å utforme en ny og bedre politikk mot mobbing, sier Røe Isaksen.

Han legger til at han har bedt Utdanningsdirektoratet avklare hvilke tiltak lærere og rektorer kan bruke for å få bukt med ureglementert fravær og et dårlig læringsmiljø.

Les også:
- Dette har vi ikke sett på veldig lenge
Slik tror de norsk næringsliv ser ut om fem år
Asia i dag: God for 195 milliarder: «Livet mitt er blitt verre» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.