Tidligere på dagen ble Arbeiderpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne enige om hvordan Norge skal øke innsatsen i forbindelse med den humanitære katastrofen i Syria og områdene rundt.

De seks partiene har altså kommet fram til at Norge skal ta imot 8.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste tre årene. Årets kvote økes fra 1.500 til 2.000. De neste to årene skal 3.000 ekstra kvoteflyktninger fra det krigsherjede landet tas imot.

– Hvis andre land i vår situasjon legger seg på samme linje, har FN kommet langt i å nå sitt mål. Dette er et signal fra Norge.

Mer penger

Norge øker også bevilgningene til hjelpearbeid i nærområdene. I år skal det totalt bevilges 1,25 milliarder kroner, et beløp som økes til 1,5 milliarder kroner i 2016.

På vegne av Stortinget inviterer Støre kommunene til dugnad og gir dem en gulrot i form av 50 millioner i ekstrabevilgninger. I tillegg kommer 30 millioner kroner via Husbanken.

– Vi inviterer også kommunene til å samarbeide med frivilligheten, med organisasjoner, idretten og kirken for å trappe opp antallet flyktningguider.

– Et langt løp

Støre sier avtalen også innebærer jevnlige evalueringer av situasjonen, både her hjemme og i Syria og nærområdene.

– Vi skal ha evalueringer i forbindelse med statsbudsjettet for 2017 og 2018. Det siste er på den andre siden av et valg, sier Støre og legger til at avtalen innebærer «et ganske langt løp».

Fremskrittspartiet og SV brøt på ulike tidspunkter forhandlingene og er dermed ikke med på avtalen som ble presentert på Stortinget onsdag ettermiddag.

Les også:
- Dette har vi ikke sett på veldig lenge
Slik tror de norsk næringsliv ser ut om fem år
Asia i dag: God for 195 milliarder: «Livet mitt er blitt verre» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.