Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Loai Deeb er blitt en hit på sosiale medier, skal en tro antall likes og tweets. Foto: Marie von Krogh
Loai Deeb er blitt en hit på sosiale medier, skal en tro antall likes og tweets. Foto: Marie von Krogh les mer

Hvitvasking

Norges største på Twitter og Facebook

Nesten ingen vet hvem han er. Likevel er den hvitvaskingssiktede menneskeretts­forkjemperen Loai Deeb Norges suverent mest populære person på sosiale medier. Det har kostet penger.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Dette er saken

Den norske menneskerettsorganisasjonen Global Network for Rights and Development (GNRD) og dens president, norskpalestineren Loai Deeb, er siktet for hvitvasking av penger.

Økokrim undersøker pengestrømmer som så langt er på over 100 millioner kroner. Brorparten av pengene har kommet til Norge i løpet av få måneder siden høsten 2014. GNRD har aldri sendt inn regnskaper.

GNRD har 123 ansatte og kontorer i Brussel, Genève, London, Wien, Amman, Dubai og flere steder. Hovedkontoret ligger i Stavanger. GNRD har også konsultativ status i FN og Europakommisjonen, samt fem millioner følgere tilsammen på Facebook og Twitter.

DN skrev lørdag om tre selskaper i Emiratene, som sender penger til GNRD. Det ene er Deeb Consulting, som skal være eid av Loai Deeb. De to andre er Advance Security Technology og Lana Interior, som har samme postboksadresse og ingen opplysninger om virksomhet.

Loai Deeb har på kort tid etablert et konglomerat av nye selskaper i Norge, deriblant selskaper som driver handel innen eiendom.

Loai Deeb har også grunnlagt flere menneskerettsorganisasjoner. De fleste er registrert i Norge, men mange av dem har ulik tilknytning til blant annet Palestina.

Vis mer

Selv etter at han ble arrestert og er hovedmistenkt i det som kan være en betydelig og avansert hvitvaskingsoperasjonen med forgreininger til flere steder i Midtøsten, har norskpalestineren Loai Deeb fortsatt å vokse på sosiale medier. Han har mer enn 1,8 millioner følgere på Twitter og cirka en million likes på Facebook. I tillegg har organisasjonen hans GNRD 1,1 millioner likes på Facebook og en million følgere på Twitter. Den tilsynelatende populariteten skal ha vært viktig når GNRD har søkt om og skaffet seg konsultativ status og spesielle lobby- og møterettigheter i blant annet FN og Europakommisjonen.

Tidlig i sommer gikk Økokrim til aksjon mot menneskerettsorganisasjonen GNRD i Stavanger. Organisasjonen og dens president, Loai Deeb, er siktet for hvitvasking og heleri. Pengestrømmer på mer enn 100 millioner kroner blir nå undersøkt i det som er i ferd med å utvikle seg til et internasjonalt mysterium. Et av mysteriene er hvordan de på få måneder har klart å fremstå som en viktig aktør i internasjonal politikk på sosiale medier.

– Vi kommenterer ikke enkeltheter av etterforskningen på det nåværende tidspunkt, sier statsadvokat i Økokrim, Håvard Kampen.

Loai Deeb befinner seg nå i Dubai i Forente arabiske emirater.

Internasjonal gigant

De politiske aktivistene Loai Deeb og GNRD er 22 ganger større enn statsminister Erna Solberg og 30 ganger større enn Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre. DNs foreløpige beregninger tyder på at Loai Deeb og GNRD har flere fans på sosiale medier enn alle regjeringens statsråder og de 169 representantene på Stortinget tilsammen.

Dette til tross for at de før denne helgen var totalt ukjent for norske myndigheter og norske medier. Hverken Utenriksdepartementet eller Norad hadde hørt om dem.

GNRD foregir å være en internasjonal aktør av betydning, og Loai Deeb er større enn nesten alle verdens statsledere på Facebook. USAs president Barack Obama er den eneste som er klart større, mens Loai Deeb og Angela Merkel kniver om en slags annenplass.

Kjøpte følgere

Etter det DN erfarer har Loai Deeb og GNRD skaffet seg sine mange fans og støttespillere ved å kjøpe dem via en tjeneste som heter Fast Followerz – med z til slutt. Dette er en Las Vegas-basert tjeneste som selger falske følgere i store og små pakkeløsninger. Prislistene ligger åpent på nettet. 100 følgere på Twitter koster fire dollar, eller cirka 30 kroner. 100.000 følgere koster 499 dollar, eller cirka 4000 kroner. I tillegg koster det ekstra å kjøpe følgere som er aktive og sørger for såkalte «retweets» av meldinger. Som DN kunne fortelle på lørdag, får Loai Deeb jevnt over flere retweets enn for eksempel Barack Obama. Uansett hva Loai Deeb skriver, er det automatisk noen tusen som gir retweet.

DN har blant annet forsøkt å komme i kontakt med en følger som visstnok er bibliotekar i Wisconsin, og som retvitret en halvferdig norsk setning fra Loai Deeb, men vedkommende fantes ikke.

Med tilsammen cirka tre millioner følgere på Twitter, skal Deeb og organisasjonen hans ha betalt mer enn 120.000 kroner.

Facebook og Youtube

Fast Followerz selger også såkalte likes til Facebook-sider, som er noe dyrere. Prisen er her 99 dollar for 5000 likes. Loai Deeb og GNRD har tilsammen cirka 2,2 millioner likes, og kilder i GNRD opplyser at det meste er kjøpt. To millioner likes koster ifølge listepriser hos Fast Followerz cirka 300.000 kroner.

En tale Loai Deeb holdt i Genève i februar er sett 1,2 millioner ganger på Youtube, noe som er nesten like mange som Barack Obamas årstale, som ble holdt omtrent samtidig. Andre videoer laget av GNRD har som regel mellom 10 og 100 visninger, og prisen for å kjøpe 1,2 millioner YouTube-visninger ligger på cirka 40.000 kroner.

Kilder i GNRD opplyser at det ikke er Deeb selv, men noen ansatte som styrer det som skjer på sosiale medier. Deeb selv er språklig svak, og skal ha overlatt mye av arbeidet i på sosiale medier til andre.

– Jeg har ingen kommentarer til selve straffesaken eller noe tilknyttet denne, sier Loai Deebs forsvarer, advokat Kjell Brygfjell.

 

Les hele DN-dokumentaren (+) om hvordan en angivelig gigantisk menneskerettighetsorganisasjon kunne drives fra et kontorbygg i Stavanger - nesten uten at noen visste om det.

«Dette er historien om en menneskerettighetsforkjemper verden aldri før har sett maken til»

Doktor hvem?

Trakassering og søksmål

Oslo: Den britiske journalisten Brian Whitaker, som i perioden 2000–2007 var Midtøsten-redaktør for The Guardian, ble i februar i år truet med rettssak av GNRD. Organisasjonen var lei av at Whitaker skrev kritiske artikler om GNRD og deres antatte relasjoner til Forente arabiske emirater, og skrev en pressemelding der de sa de ville gå søksmål mot Whitaker.

– Jeg har aldri sett pressemeldingen, og har aldri hørt noe om rettslige skritt. GNRD har ikke bedt om muligheten til å svare på noe av det jeg har skrevet, sier Whitaker til DN.

Brian Whitaker
I meldingen fra GNRD, som ligger sortert som nyhetssak på organisasjonens hjemmesider, står det at den tidligere Midtøsten-redaktørens artikler er fulle av feil og grenser til kriminell trakassering.

Kort tid etter at GNRD skrev dette, ble Whitakers Facebook- og Twitterkontoer hacket. I mer enn en måned ble det spredt rykter om at han fikk 50.000 dollar i året av regjeringen i Qatar, at han snøt på skatten og at han var blitt utvist av Yemen for seksuelle forbrytelser.

– Hundrevis av falske Twitterkontoer skrev onde, elleville meldinger om meg. Da jeg sjekket de falske kontoene, fant jeg ut at flere av dem var de samme som ble brukt til å promotere GNRDs president Loai Deeb, forteller Whitaker.

Det ble samtidig laget en video, som fremdeles ligger på Youtube, der en ung, arabisk mann tildekket av skjerf forteller en historie om at Whitaker for tre år siden var i Yemen under opprørene mot den tidligere presidenten i landet på oppdrag for Qatar, og at han der dopet ned og hadde seksuell omgang med den unge mannen.

Videoen har vært samtaleemne internt i GNRD, som har eget, stort filmstudio og bruker betydelige beløp på medieproduksjon. Videoen er lagt ut av noen som kaller seg «Yemen Truth», som ble registrert som YouTube-bruker i mars i år og ikke har noen annen aktivitet der enn denne videoen.

Loai Deeb er for tiden i Emiratene. Hans advokat, Kjell Brygfjell, vil ikke gi noen kommentarer relatert til straffesaken på det nåværende tidspunkt.

Les hele avisen

Politikk og samfunn Global Network for Rights and Development Menneskerettigheter Loai Deeb Sosiale medier Hvitvasking
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.