Under 2 prosent av de norske trygdepengene havner i utlandet, og politikernes bekymring for eksport av trygdeytelser er derfor overdreven, mener velferdsforsker Aksel Hatland ved Institutt for samfunnsforskning.

Hatland har i siste nummer av Nytt Norsk Tidsskrift gjennomgått den norske trygdeeksporten. I 2012 utbetalte Norge 386 milliarder kroner i kontantytelser. Omtrent 7 milliarder kroner av dette, eller 1,8 prosent, ble sendt til mottakere som bodde i utlandet.

– Dette er et felt som er preget av dobbeltkommunikasjon. Det kan ut fra stemningsbølger og medieoppslag være politisk bekvemt å ville stramme inn på trygdeordninger for eksport. Det er mye vanskeligere i praksis, blant annet på grunn av EØS-avtalen, sier Hatland til Klassekampen.

Positivt overrasket

Hatland viser til at halvparten av de 7 milliarder kronene går til alderspensjonister, og den største gruppen blant dem bor i Sverige. Deretter følger alderspensjonister i USA, Danmark og Spania. Alderspensjonister i Afrika og Asia havner langt nede på listen.

Hatland har også sett på uførepensjon, som utgjør 1,5 milliarder kroner. Mesteparten av mottakerne bor i Sverige. Barnetrygd og kontantstøtte til familier av arbeidsinnvandrere mottar ifølge Hatlands undersøkelser småpenger: I 2012 fikk 1.019 barn i utlandet norsk barnetrygd, totalt 11 millioner kroner.

Tidligere leder i Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen, er positivt overrasket over opplysningene og sier man må være varsom med å generalisere ut fra medieoppslag.

 

Les også: Trygdetrøbbel

 
– EØS kan koste oss våre velferdsordninger

 
Regjeringen vil ha nordisk front mot trygdeeksport

Advarer mot økt trygdeeksport
 

- Det er klart at det kan være fristende  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.