Ap-leder Jonas Gahr Støre refser regjeringens skattekutt og mener regjeringen fører en politikk som ikke forstår Norge.

Ap-lederen og den ferske partisekretæren Kjersti Stenseng holdt onsdag en halvårlig pressekonferanse for et parti som ruster seg til valgkamp. Ifølge Støre i «et lokale som skal vibrere av valgkamp».

Samarbeid

Støre gjorde det klart at det er viktig å ha et godt samarbeid med partene i arbeidslivet – at det er nøkkelen til å lykkes.

– Vi mener regjeringen fører en politikk som ikke forstår Norge, fastslo Støre og lot det skinne klart gjennom at han og partiet er sterkt kritisk til regjeringens skattekutt.

– Det kan ikke dokumenteres at det har stimulerende effekt, sier Støre.

Han savner blant annet større satsing på lærere, sykehus og kollektivtransport og sier Norge må være et av få land som ikke tror at dette er riktig oppskrift. Han sier det er slående å se at det er i kommunene man ser resultatet av regjeringens skattepolitikk. Resultatet er ordførere som får stram økonomi, med blant annet skoler som vurderer å si opp lærere.

– Vi får et skille mellom et storting som kutter i skattene og kommuner som må løse dette, og som må øke dem ved å innføre eiendomsskatt.

«Løsrevet parti»

– Vi har sett en spalting av et regjeringsparti – Frp, fastslo Støre på partiets halvårlige pressekonferanse i Oslo onsdag. Han viste til det han mener er et Frp som både opptrer som et regjeringsparti og et løsrevet parti.

– Utviklingen svekker regjeringens autoritet og forutsigbarhet, sier Støre.

Støre la til at han synes regjeringen snakker mer og mer om Arbeiderpartiets politikk, at de ikke ser fram mot 2020, men isteden ser seg tilbake og fordeler skyld.

– Da det gikk bra i 2014, så man framover. Når det begynner å butte, ser man tilbake, sier Støre.

Flertallet er borte

Han konstaterer også at flertallet som ble dannet høsten 2013, nå er borte, og at det dermed er mulighet for politisk flertall «andre steder».

– Vi skal være et konstruktivt opposisjonsparti, søke løsninger der vi er enige og være kritiske der vi er uenige, sier Støre.

– Men regjeringens vilje til å søke brede forlik i Stortinget har vært ganske begrenset, mente han.

Han ser samtidig positivt på at man er blitt enige om å ta Statens pensjonsfond utland ut av kull, og at det er blitt enighet om politireformen, strukturreformen for høyere utdanning og om humanitær bistand til Syria. Det er også blitt enighet om Syria-flyktninger, samt om Norges klimamål.

Støre savner imidlertid en klimaavtale med EU, enten det blir en avtale med egne mekanismer eller om den skal inn i EØS, samt en plan for hvordan Norge skal nå målene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Nordeas toppsjef henger i en tynn tråd

Asia i dag: Rystes av svak eksport

Se DNTV: - Jeg skal ta tilbake jobbene og pengene våre

- Jeg skal ta tilbake jobbene og pengene våre
Det sa Donald Trump da han annonserte at han stiller som kandidat i det amerikanske presidentvalget.
02:59
Publisert: