– Tre partier er ryddige i dette samarbeidet, mens ett parti velger å opptre uryddig, sa Hareide under KrFs oppsummerende pressekonferanse før sommeren.

Etter kommunevalget skal partiet på nytt vurdere å tre inn i regjeringen, slik samarbeidsavtalen åpner for. Men tanken er fjernere nå enn for ett år siden, sier Hareide.

Han mener Fremskrittspartiet må bestemme seg for om partiet skal forbli i regjering eller bryte ut.

– Skal de være et ansvarlig regjeringsparti forventes en annen opptreden enn det vi har sett tilløp til denne våren, fastslår KrF-lederen overfor NTB.

Sandberg

På spørsmål om han mener statsminister Erna Solberg bør sette tydeligere grenser for Fremskrittspartiet, svarer han benektende.

– Erna Solberg er en god leder. Hun håndterer dette på en god måte.

Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg har ikke en like høy stjerne hos Hareide.

– Jeg har en grei tone med Per Sandberg. Men vi er politisk uenige.

– Den virker ikke alltid så grei når man ser debattene mellom dere to?

– Jeg sier jeg har en grei tone, jeg sier ikke den er veldig god eller veldig nær.

Gjennomslag

Tyngdepunktet i Stortinget har gitt KrF stort gjennomslag, fastslår Hareide. Han mener regjeringspartiene så vel som de rødgrønne har lagt seg tettere til sentrum.

– Regjeringen har prøvd seg på egen hånd uten KrF og Venstre. Vi så hvordan det gikk, sa Hareide og brukte iskanten i Barentshavet og nasjonalt tiggeforbud som eksempler.

KrF-lederen mener det har vært en suksess å alliere seg med de rødgrønne i enkeltsaker for å trekke regjeringspartiene nærmere sentrum.

– Det er ikke i tvil om at et flertall på Stortinget har bygget opp et positivt press, sa Hareide og viste blant annet til Syria-forliket, elektrifisering av Utsira og vedtaket om å trekke oljefondet ut av kull.

Ikke med Ap

Flere av sakene ville ikke ha endt med gjennomslag for KrF dersom Arbeiderpartiet hadde hatt statsministere, mener Hareide.

– I fornyelsen som vi nå ser innen jernbanen og veisektoren, har statsministeren vist vilje til å ta nye grep. Det skjedde lite under de rødgrønne. Nå skjer det mye, sier han.

KrF-lederen advarer samtidig regjeringen mot å legge fram et budsjett som ligner på fjorårets. Det ble hardt angrepet for usosiale kutt, blant annet i uføres barnetillegg og overgangsstønaden til enslige forsørgere.

– Langt inn i regjeringspartiene erkjennes det at budsjettet de la fram i fjor høst ikke traff, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Norges største bank kutter renten

Sjeføkonom om bankenes rentekutt: - Vil få utslag i boligmarkedet

Se DNTV: Bekymret over arbeidsledigheten blant unge

Bekymret over arbeidsledigheten blant unge
- Viktig at ungdommen fullfører videregående, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
01:36
Publisert: