Vil grekerne tømme bankene i panikk? Får Hellas på plass en kriseavtale med eurolandene, eller går det mot statskonkurs? Det er skjebnedager for gresk økonomi.

Og samtidig som EUs finansministre brukte helgen på krisemøter på overtid, står ferierende nordmenn klare til å sette europeisk rekord i feriebudsjett.

Jo Fjær, som eier hotellet Mythologia med 26 rom på nordvestsiden av Kreta, starter sesongen med blandede følelser.

1. Hvordan er det å drive hotell på Kreta for tiden?

– For meg er det problemfritt. Som nordmann har jeg lettere for å kunne markedsføre meg mot nordmenn enn de andre hotellene rundt meg. Og nordmenn er glade i å bruke penger på ferie. Det største problemet er at skatter og avgifter øker i et forsøk på å få landet ut av krisen – og nå blir de faktisk også innkrevd. Man kan ikke lenger skyve dem foran seg. Dermed er kostnadene mine nesten doblet. Men jeg driver likevel med overskudd og er ikke bekymret. Og jeg har ikke tatt ut ekstra kontanter, jeg er ikke redd for bankene.

2. Hvordan er stemningen hos naboer og konkurrenter?

– Det er pessimisme, både for egen økonomi og for gresk økonomi. Men så er gjerne grekerne pessimister i utgangspunktet også da.

3. Du mener pressedekningen av Hellas-krisen har skremt bort turistene?

– Ja, det har hatt en kraftig effekt og dette er et veldig dårlig år. Flere av hotellene her som ikke har avtaler med de store charterselskapene, står uten gjester og må bare sitte og vente. Det som overrasker meg om det som blir skrevet i europeiske aviser, er hvor lite som blir sjekket ut. Mye stemmer ikke: det er mulig å ta ut kontanter, apotekene er private og vil aldri gå tomme for medisiner, og det er mat i butikkene.

4. Er du forberedt på å ta betalt i drakmer hvis Hellas må forlate eurosamarbeidet?

– Jeg tror ikke det kommer til å skje, jeg er positiv på landets vegne og tror at politikerne vil komme frem til en løsning med EU som vi kan leve med – og som ikke fortsetter å tappe folket. Om det skulle skje, ville det kanskje ikke vært så ille i det lange løp. Da får landet større kontroll over egen økonomi.

5. Hva får en trønder til å satse på hotelldrift i Hellas?

– Det var ikke for å bli rik, for da hadde det vært bedre å bli igjen i Norge. Nei, det var nok på grunn av klimaet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen