Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Gjennom nye Wikileaks-lekkasjer får flere enn utenriksminister Børge Brende (bildet) og Europaminister Vidar Helgesen vite innholdet i de hemmelige forhandlingene om den internasjonale handelsavtalen for tjenestesektoren.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Gjennom nye Wikileaks-lekkasjer får flere enn utenriksminister Børge Brende (bildet) og Europaminister Vidar Helgesen vite innholdet i de hemmelige forhandlingene om den internasjonale handelsavtalen for tjenestesektoren. Foto: Tore Meek / NTB scanpix les mer

Personvern

Wikileaks avslører Norges rolle i hemmelige forhandlinger

Varslernettstedet legger onsdag ut nye dokumenter fra forhandlingene om den internasjonale handelsavtalen Tisa, som selv ikke norske politikere får tilgang til.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Varslernettstedet Wikileaks legger onsdag frem en rekke dokumenter fra den siste runden i de hemmelige forhandlingene Tisa - Trade in Services Agreement - en flerstatlig handelsavtale om tjenester, som forhandles mellom 51 WTO-medlemmer. Avtalen skal regulere handel slik at det fremmer konkurranseutsetting og privatisering av offentlige tjenester.

Norge er både part og aktiv pådriver i frihandelsavtalen for tjenester som forhandles frem i hemmelighet. Det er mer enn 60 referanser til Norge i de nye dokumentene, som gjør det mulig for enhver å kunne spore opp hvilke områder Norge kjemper for, hvilke punkter hvor Norge forblir passiv eller overkjøres av stormaktene - og hvilke omfattende endringer Norge taust godtar i Tisa-forhandlingene. 

Kan følge alle norske innspill

Banker, helsevesenet, transportindustrien, undervisningssektoren er bare noen av områdene som berøres av avtalen. Hovedhensikten er å skape et juridisk rammeverk for deregulering og privatisering av tjenestelveranser internasjonalt. Dagens 51 Tisa-deltakere representerer cirka 70 prosent av verdens tjenestemarked, som er beregnet til 4.000 milliarder dollar. 

Innholdet i forhandlingene og i avtalen ikke skulle etter planen ikke bli kjent for andre enn deltakerne før etter fem år. SV og Senterpartiet ba nylig regjeringen om å legge frem innholdet i forhandlingene, avtaleteksten og andre dokumenter som legger føringer for forhandlingene. Men kravet ble i juni nedstemt på Stortinget.

Alt var dermed lagt til rette for at få andre enn utenriksminister Børge Brende og Europaminister Vidar Helgesen skulle få vite innholdet i de hemmelige forhandlingene om den internasjonale handelsavtalen for tjenestesektoren. Men nå kan norske stortingsrepresanter som ble nektet innsyn i prosessene, likevel få tilgang til informasjonen som vil forme norsk tjenestesektor i årene fremover. 

Detaljer om forhandlingene

Dagens Næringsliv har gjennom et samarbeid med varslernettstedet Wikileaks fått tilgang til - og innsyn i de ferskeste -  lekkede dokumentene som utgjør grunnlaget for neste runde i Tisa-forhandlingene neste uke.

Lekkasjene fra Wikileaks gir innsyn i det hemmelige avtaleutkastet og forhandlingene. Dokumentene som legges frem idag, gir innblikk i tautrekkingen som har funnet sted siden første runde med forhandlinger i januar 2015. Ved å sammenlikne disse dokumentene med runde to i forhandlingene fra april 2015, får leserne innblikk i de politiske prosessene som finner sted bak lukkede dører.

De nyeste dokumentene Wikileaks legger frem, vedrører forhandlingene og de nasjonale posisjonene innen følgende Tisa-områder:

  • Nasjonale myndigheters evne til å regulere innreisen og bevegelsene til ansatte, kontraktører eller representanter for tjenesteleverandører.
  • Forpliktelsen til å gi globale kommersielle aktører og multinasjonale selskaper økt innsyn, varsel og konsultasjonsrett angående bestemmelser og tiltak som kan påvirke deres interesser.
  • Reguleringer som påvirker den internasjonale handelen i tjenestesektoren, som anses inkompatible med markedsorienteringen bak Tisa-avtalen. -Nasjonale anskaffelsesregler.
  • Også selve hovedavtaledokumentet foreligger blant dokumentene Wikileaks legger ut.

Her ligger alle dokumentene: www.wikileaks.org/tisa (ekstern lenke)

«Privatiseres for alltid»

Kritikerne frykter at den nye handelsavtalen skal hemme den lokale politiske friheten og muligheten til å gjeninnføre reguleringer på områder som er blitt liberalisert. De mener avtalen vil kunne medføre voldsomme endringer av samfunnet på en rekke viktige områder ved tvinge gjennom privatisering av  grunnleggende tjenester til fordel for store multinasjonale selskaper og mektige lobbyister. I Norge er man spesielt bekymret for at Tisa vil kunne rokke ved den norske modellen for skole og helsevesen, som drives av det offentlige. Senterpartiet har argumentert med at avtalen kan gjøre Norge juridisk forpliktet til aldri å gjøre en tjeneste offentlig når den først er privatisert.

Den norske regjeringen mener på sin side at kritikken er feil og at Tisa vil kunne ha positiv effekt på norsk økonomi og sysselsetting. Utenriksminister Børge Brende har avvist påstanden om at avtalen truer offentlige tjenester og velferdstilbud. I en kronikk i DN nylig hevdet han at offentlige tjenester som sykehus og skoler fortsatt vil være underlagt bestemmelsene til norske politikere.

«Et demokratisk problem»

En rekke fagorganisasjoner som Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Norsk Sykepleierforbund, Musikernes Fellesorganisasjon, El & IT-forbundet, Norsk Tjenestemannslag, Postkom og Utdanningsforbundet har uttalt at det er et demokratisk problem at de ikke kjenner det norske forhandlingsmandatet, som kan få stor innvirkning på Norges rett til å regulere helse, miljø, sikkerhet, forbrukerbeskyttelse og arbeidstakerrettigheter.

Det omfattende hemmeligholdet rundt Tisa fikk Senterpartiets tidligere leder Liv Signe Navarsete nylig til å uttale til DN at norske politikere “får vite mer fra Wikileaks enn fra vår egen regjering” etter at hun gjentatte ganger, forgjeves ba utenriksminister Børge Brende og Europaminister Vidar Helgesen om informasjon fra Tisa-forhandlingene. Regjeringen mener fortrolighet hele tiden har vært forutsetningen for Tisa-forhandlingene og at Norge dessuten allerede har et svært åpent tjenestemarked som i stor grad er bundet av WTO og EØS.

Angår informasjonen i de nye lekkede dokumentene din bedrift? Tips osman.kibar@dn.no.

Tidligere saker om Tisa i DN:

- Vi får vite mer fra Wikileaks enn fra vår egen regjering  

Slår alarm om personvern

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

Politikk og samfunn Personvern
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.