Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Wikileaks

- Må ligge krutt her

Liv Signe Navarsete (Sp) mener regjeringen handler i strid med flertallet i Tisa-forhandlingene.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Onsdag avslørte varslernettstedet Wikileaks Norges rolle i hemmelige Tisa-forhandlinger, en flerstatlig handelsavtale om tjenester.

I lekkasjen fremstilles Norges som både part og aktiv pådriver, i forhandlingene som kritikere mener kan bety slutten på offentlig norsk skole og alt tollvern.

- Det er oppsiktsvekkende at det regjeringen nekter å legge frem, nå kommer fra Wikileaks. Norge ser ut til å ha en langt mer offensiv rolle i forhandlingene enn det vi har fått inntrykk av gjennom Brende og Helgesen, sier tidligere Senterparti-leder Liv Signe Navarsete til DN.

Hun har flere ganger bedt utenriksminister Børge Brende og Europaminister Vidar Helgesen om informasjon, og mener det er trist at lekkasjer fra Wikileaks er det som må til for å gi henne innsyn i Tisa-forhandlingene.

- Så lenge den offensive interessen holdes innenfor områder som forvaringsinnovering og telekom, er det greit nok. Men dersom interessen handler om å legge til rette for privatisering av dagens offentlige tjenester, er det ugreit, sier Navarsete og legger til:

- Jeg tror ikke regjeringen handler i tråd med det som er stortingets flertall.

Inneholder «krutt»

Lekkasjene fra Wikileaks gir innsyn i det hemmelige avtaleutkastet og forhandlingene. Dokumentene som legges frem onsdag, gir innblikk i tautrekkingen som har funnet sted siden første runde med forhandlinger i januar 2015.

Navarsete sier hun forstår at regjeringen ikke har ønsket å offentliggjøre informasjonen fra forhandlingene.

- Det er tydelig at det må ligge litt krutt her i forhold til det å prøve å styre fremtiden uten å måtte ha konsultasjoner og involvere ulike eksterne aktører innenfor de ulike tjenestesektorene, forklarer hun.

Nå vil hun bruke sommerferien på å sette seg inn i informasjonen fra de lekkede dokumentene, før hun stiller spørsmål til utenriksministeren.

- Vi er opptatte av det som omhandler reguleringer som kan båndlegge nasjonale styresmakters muligheter til å drive tjenestene og som kan frata de folkevalgte makten for å gi den videre til store, globale selskaper, sier Navarsete.

Offentlige tjenester er lukrative fordi de er en «never ending story», ifølge Sp-politikeren.

- Så lenge samfunnet består, har vi bruk for utdanning, helse og omsorg. Det er et marked som er uendelig, behovet vil være der så lenge det finnes folk.

Tre elementer

Utenriksminister Børge Brende har avvist påstanden om at avtalen truer offentlige tjenester og velferdstilbud. Det er likevel tre faktorer som bekymrer Navarsete:

  • Mangel på involvering fra globale selskaper før eventuell innføring av nytt regelverk.
  • Endringer som gjør det vanskelig å ta  tilbake privatiserte tjenester i offentlig regi.
  • Endringer som i fremtiden vil frata politikere og kommende regjeringer muligheten til å styre velferdstilbudene.

- Alle skal få det samme tilbudet, uavhengig av lommebok eller bostedsadresse, mener hun.

 

Les også: EU-kreditor mener Hellas er konkurs

Toppsjef i verdens største bilprodusent går av etter arrestasjon

Slik smaker 100 poeng

 

Se også:

Du gir deg lenge før denne suven må kaste inn håndkledet:

 

Politikk og samfunn Liv Signe Navarsete Regjeringen Senterpartiet Wikileaks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.