Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Personvern

- Vi kjenner ikke igjen det vi er med å forhandle om

Statssekretær Morten Høglund i Utenriksdepartementet kjenner ikke igjen lekkasje-analysen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Statssekretær Morten Høglund i Utenriksdepartementet, som er blitt forelagt utspillet fra Public Citizen, sier han ikke kjenner seg igjen i analysen av lekkasjene om finanstjenester.

- Vi kjenner ikke igjen det vi er med å forhandle om i den omtalen, sier Høglund.

- Det Tisa omhandler er å unngå forskjellsbehandling i markedet. Man er først og fremst opptatt av ikke å diskriminere mellom utenlandske og nasjonale tjenesteleverandører, sier Høglund.

Han mener liberaliseringen i finanssektoren allerede har skjedd gjennom Norges forpliktelser i Gats, den nåværende handelsavtalen for tjenester, som fortsatt gjelder.

 - Norge tok disse forpliktelsene innen finanssektoren i all hovedsak for 20 år siden. Vi har med andre ord vært liberalisert i den kontekst. Det betyr ikke at vi ikke kan ha reguleringer og kan justere dem, så lenge de gjelder på lik basis for norske og utenlandskeide foretak. Det er den samme liberaliseringen vi har forpliktet oss til i Gats som vi binder oss opp til i Tisa, sier han. 

Høglund anfører at Finanskriseutvalget ikke har funnet noen problemer med de Gats-forpliktelser Norge allerede har.

- Vi er ett av landene som har gjort mest av liberalisering på tjenester. Vårt mål er at andre land skal nærme seg og møte vårt liberaliseringsnivå slik at vi får tilgang til deres markeder på samme måte som de har tilgang til våre, sier Høglund.

Han legger til at han usikker på om den amerikanske tenketanken har kunnskap om hva Norge har tatt av liberaliseringskrav i Gats allerede.

Vil ikke kommentere lekkasjene

Statssekretæren sier han ikke vil kommentere lekkede dokumenter fra Wikileaks spesifikt.

- Tisa vil ikke begrense vår evne og mulighet til å begrense vår evne og mulighet ti å regulere finansmarkedet slik vi finner det fornuftig i Norge, sier Høglund.

Til analysen om at Norge forplikter seg til å godta finansprodukter som ennå ikke finnes, sier han:

- Vi skal ikke kunne forskjellbehandle mellom norske finansprodukter og utenlandske finansprodukter, men vi kan ha en streng regulering av hvilke finansprodukter som tilbys på det norske markedet, sier Høglund.

Angår informasjonen i de nye lekkede dokumentene din virksomhet? Tips osman.kibar@dn.no

Les også:

Hermanrud bommet på BW Offshore, men traff på Seadrill

Dette er selskapene Forbrukerrådet får flest klager på

Dagligvareforsyningen stopper opp i Hellas

Se DNTV: Nå kan du snart kjøpe din egen jetpack

 

Politikk og samfunn Wikileaks Personvern
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.