Regjeringen har ikke klart å skape entusiasme om kommunereformen, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han tviler på at den kan gjennomføres mot kommunenes vilje.

– Det er påfallende at nå når denne prosessen begynner å møte problemer, så starter statsråden med å peke på Arbeiderpartiet, sier Støre til NTB.

- Gir ikke entusiasme

Han viser til utspill fra kommunalminister Jan Tore Sanner (H) som kritiserer Aps motvilje til måten reformen skal gjennomføres på.

– Vi har alltid ment at det er bra dersom kommunene kan organisere seg annerledes for å løse oppgavene bedre. Men vi er imot tvang. Regjeringen møter seg selv i døren med reformprosessen. Det er ikke entusiasme rundt opplegget, sier Ap-lederen.

– Dersom de lokale prosessene kommer fram til at det ikke er riktig å gjøre endringer, må man respektere det. Det går ikke an å si at sammenslåing skal være frivillig, men at dersom det ikke fungerer, skal de tvinges. Det gir ikke entusiasme og lokalt engasjement, sier Støre.

Partipolitisk spill

Arbeiderpartiet driver partipolitisk spill når det forsøker å skape konflikt om en kommunereform partiet egentlig er for, mener statsminister Erna Solberg (H).

– Det er rart å se hvordan Arbeiderpartiet nå forsøker å late som om det er en ulikhet mellom hva de fire partiene som står bak min regjering mener og hva Arbeiderpartiet mener om kommunereformen, sier Erna Solberg til VG.

– Hvis du ser på hva Ap har skrevet under på i Stortinget, så vil du se at det nesten ikke er noen ulikhet, men kun en fiktiv diskusjon om tvang, sier hun.

- Vil forsøke å torpedere

Statsministeren viser blant annet til hvordan tidligere nestleder Helga Pedersen under programarbeidet var «veldig tydelig på at Ap ville ha en kommunereform», mens hun nå leder an i kritikken mot regjeringens reformforslag.

– Nå virker det derimot som om de heller ønsker partipolitisk spill og vil forsøke å torpedere en kommunereform de egentlig er for, sier hun.

Statsministeren har i helgen sparket i gang sin valgkamp med en turné i Nordland, hvor hun har reist fra Henningsvær via Svolvær og Melbu til Bodø. Mandag formiddag sparket Ap-leder Jonas Gahr Støre i gang valgkampen for sin del. Ikke uventet var kommunereform et sentralt tema under valgkampåpningen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Overraskende industri-utsikter i Italia

NHO-kåring: Dette er Norges beste kommune

Hellas-børsen stuper