Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Politidirektoratet

Politiet vil beholde praksis med ladde våpen

Å endre dem er forbundet med risiko, ifølge Politidirektoratet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Politiet vil fortsette ordningen med å bære tjenestevåpenet ladd i hylsteret. Å endre rutinene er forbundet med risiko, mener Politidirektoratet.

Dagens rutiner der våpenet er ladd og usikret ble utarbeidet for situasjonen før den midlertidige bevæpning, der politiet bare bevæpnet seg i spesielt truende situasjoner.

– Vi håper at vi skal tilbake til en normalsituasjon hvor bevæpning ikke lenger er nødvendig. I den midlertidige situasjonen vi står i, har vi så langt funnet det fornuftig å holde fast ved denne praksisen, sier seksjonssjef Steffen Ousdal ved avdeling for politiberedskap og krisehåndtering i Politidirektoratet (POD).

Justisdepartementet ønsker ikke å kommentere hvorfor politiets praksis ikke er endret etter at den midlertidige bevæpningen trådte i kraft.

– Konkrete spørsmål om hvordan bevæpningen skal praktiseres innenfor våpeninstruksen, hører naturlig inn under Politidirektoratets ansvarsområde, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Torsgard til NTB.

To skyteulykker

Politidirektoratet påpeker at praksisen med å gå med skarpladd, skyteklart våpen i hylsteret ikke er endret fordi prosedyrer, godkjenningsprogram og opplæring tar utgangspunkt i at våpenet er ladd.

– Det å endre et innøvd og til dels automatisert handlingsmønster, er noe som er forbundet med risiko uten grundig trening og opplæring. Dette krever tid – og er ikke noe vi gjør over natten, sier Ousdal.

Det har blitt stilt mange spørsmål rundt politiets bevæpning etter at en 24 år gammel mann klarte å avfyre et skudd fra et våpen en politimann hadde i hylsteret på politihuset i Stavanger.

I april gikk det av et vådeskudd i politihuset i Kristiansund. Dette etterforskes av Spesialenheten for politisaker.

– Når vi har fått fakta på bordet i disse sakene, vil Politidirektoratet vurdere om det er behov for å endre rutiner for behandling av våpen i politiet, sier Ousdal.

Tilbakeholden

POD har lenge vært restriktive med å kommentere politiets våpenpraksis, og ønsker ikke å gå i detalj på prosedyrer for våpenbruk. Dette av hensyn til innsatspersonellets egen sikkerhet og innsatsevne.

– Når informasjon først er ute, mener vi likevel det er riktig å kommentere hvorfor vi, i likhet med andre land, bærer våpen med skudd i kammeret, sier Ousdal.

Den midlertidig bevæpningen av politiet startet 25. november i fjor. Den har senere blitt forlenget flere ganger, og den nåværende tillatelsen gjelder til 20. august.

Siden da har det, i tillegg til episodene i politihusene, blitt løsnet skudd tre ganger, hvorav to var rett mot en person som fikk mindre skader og ett varselskudd.

POD har i perioden med midlertidig bevæpning fått innrapportert 30 tilfeller hvor politiet har truet med våpen. På et år ligger det vanligvis på 42 til 75 ganger i året.

 

Les også: Boligbyggerne: Dette er «landets 10 verste boligkommuner»

Sterke protester mot SD-reklame i Stockholm

- Vi er inne i den verste stormen

 

Se også:

Se boligmarkedets minste leilighet:

 

Politikk og samfunn Norge Politiet Politidirektoratet
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.