Politiet vil fortsette ordningen med å bære tjenestevåpenet ladd i hylsteret. Å endre rutinene er forbundet med risiko, mener Politidirektoratet.

Dagens rutiner der våpenet er ladd og usikret ble utarbeidet for situasjonen før den midlertidige bevæpning, der politiet bare bevæpnet seg i spesielt truende situasjoner.

– Vi håper at vi skal tilbake til en normalsituasjon hvor bevæpning ikke lenger er nødvendig. I den midlertidige situasjonen vi står i, har vi så langt funnet det fornuftig å holde fast ved denne praksisen, sier seksjonssjef Steffen Ousdal ved avdeling for politiberedskap og krisehåndtering i Politidirektoratet (POD).

Justisdepartementet ønsker ikke å kommentere hvorfor politiets praksis ikke er endret etter at den midlertidige bevæpningen trådte i kraft.

– Konkrete spørsmål om hvordan bevæpningen skal praktiseres innenfor våpeninstruksen, hører naturlig inn under Politidirektoratets ansvarsområde, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Torsgard til NTB.

To skyteulykker

Politidirektoratet påpeker at praksisen med å gå med skarpladd, skyteklart våpen i hylsteret ikke er endret fordi prosedyrer, godkjenningsprogram og opplæring tar utgangspunkt i at våpenet er ladd.

– Det å endre et innøvd og til dels automatisert handlingsmønster, er noe som er forbundet med risiko uten grundig trening og opplæring. Dette krever tid – og er ikke noe vi gjør over natten, sier Ousdal.

Det har blitt stilt mange spørsmål rundt politiets bevæpning etter at en 24 år gammel mann klarte å avfyre et skudd fra et våpen en politimann hadde i hylsteret på politihuset i Stavanger.

I april gikk det av et vådeskudd i politihuset i Kristiansund. Dette etterforskes av Spesialenheten for politisaker.

– Når vi har fått fakta på bordet i disse sakene, vil Politidirektoratet vurdere om det er behov for å endre rutiner for behandling av våpen i politiet, sier Ousdal.

Tilbakeholden

POD har lenge vært restriktive med å kommentere politiets våpenpraksis, og ønsker ikke å gå i detalj på prosedyrer for våpenbruk. Dette av hensyn til innsatspersonellets egen sikkerhet og innsatsevne.

– Når informasjon først er ute, mener vi likevel det er riktig å kommentere hvorfor vi, i likhet med andre land, bærer våpen med skudd i kammeret, sier Ousdal.

Den midlertidig bevæpningen av politiet startet 25. november i fjor. Den har senere blitt forlenget flere ganger, og den nåværende tillatelsen gjelder til 20. august.

Siden da har det, i tillegg til episodene i politihusene, blitt løsnet skudd tre ganger, hvorav to var rett mot en person som fikk mindre skader og ett varselskudd.

POD har i perioden med midlertidig bevæpning fått innrapportert 30 tilfeller hvor politiet har truet med våpen. På et år ligger det vanligvis på 42 til 75 ganger i året.

 

Les også: Boligbyggerne: Dette er «landets 10 verste boligkommuner»

Sterke protester mot SD-reklame i Stockholm

- Vi er inne i den verste stormen

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se boligmarkedets minste leilighet:

Se boligmarkedets minste leilighet
Bli med inn i leiligheten på kun 14 kvadratmeter i Nydalen.
00:43
Publisert: