Fredagens vedtak innebærer at FNs generalsekretær Ban Ki-moon i samarbeid med Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) må legge fram en plan for opprettelsen av et nytt etterforskningsorgan.

Organets mandat skal være å komme til bunns i hvem som har skylden for angrep med kjemiske våpen i det borgerkrigsherjede Syria.

Sikkerhetsrådet ber om at planen fra Ban og OPCW ferdigstilles innen 20 dager.

Avviser klager

USA, Frankrike og Storbritannia har gjentatte ganger anklaget Syrias president Bashar al-Assad for å angripe egen befolkning med klorgass. Landene mener det er sluppet såkalte tønnebomber med klorgass fra helikoptre, og at Assad-regimet derfor står bak, ettersom opprørene verken har helikoptre eller fly.

Assad har imidlertid avvist anklagene, og Russland, som er en nær alliert av Syria, har sagt at det ikke foreligger nok bevis til å konkludere med at regimet står bak angrepene.

OPWC har på sin side konkludert med at klorgass «gjentatte ganger» er blitt brukt i krigen, men organisasjonen har ikke mandat til å fastslå skyld.

Uvanlig tegn

Alle Sikkerhetsrådets 15 medlemmer ga sin tilslutning til resolusjonen, som er ført i pennen av USA.

Vedtaket er et uvanlig tegn på samarbeid i Sikkerhetsrådet når det gjelder borgerkrigen i Syria – en krig som til nå har krevd over 240.000 menneskeliv.

Fredagens avstemming kom først på plass etter at USAs utenriksminister John Kerry torsdag ble lovet støtte fra Russland. Russland, som har vetorett i Sikkerhetsrådet, har flere ganger tidligere stanset resolusjoner som tar for seg den syriske borgerkrigen.

Politisk løsning

Både USA og Russland markerte etter avstemningen sin støtte til vedtaket.

– Vi må skaffe til veie den samme enigheten for å raskt komme fram til en politisk løsning, sier USAs FN-ambassadør Samantha Power.

Den russiske FN-ambassadøren Vitalij Churkin sier vedtaket er et «godt eksempel på politisk vilje».

Enkelte diplomater tolker Russlands støtte til resolusjonen som en endring i Moskvas linje når det gjelder den syriske borgerkrigen.

– Tonen har endret seg. Men jeg vil ikke overdrive det, sier en anonym FN-diplomat til nyhetsbyrået AFP.

Over 1.300 tonn med kjemiske våpen og kjemiske stridsmidler har blitt destruert i Syria og fjernet fra landet under internasjonalt oppsyn. Den siste lasten forlot Syria i juni 2014, men både leger i landet og menneskerettighetsgrupper har siden da gjentatte ganger varslet om at det brukes klorgass i borgerkrigen, særlig i provinsen Idlib.

 

Les også: Sterk jobbvekst i USA

Kraftig fall for leverandørindustrien: - Der kollapser produksjonen nærmest

Netflix knuser konkurrentene – medieaksjer i USA stuper

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Retrogolf tar av:

Retrogolf tar av
Spiller hickory-golf i tweed og knestrømper.
01:49
Publisert: