De siste meningsmålingene i Oslo viser at Arbeiderpartiet vil være helt avhengig av å samarbeide med SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne (MDG) for å overta byrådsmakten i Oslo.

Med stadig nye ufravikelige krav fra de tre partiene, er det uklart hvilken politikk et nytt byråd vil føre. Aps byrådslederkandidat Raymond Johansen bekrefter at partiene ikke har avklart noe av politikken.

– Men vi er enige om det viktigste: At Oslo trenger en ny kurs på mange viktige områder, sier Raymond Johansen.

Leder i Oslo Høyre, Nikolai Astrup, sier at Raymond Johansen bare kan samarbeide med partier til venstre for Ap.

– Jeg er bekymret for at et rødt flertall vil innebære reaksjonære kursendringer og et gedigent eksperiment med Oslos utvikling, sier Astrup.

Skatt og vei

Oslo Ap vil innføre eiendomsskatt i Oslo på tre promille og et bunnfradrag på fire millioner kroner.

Oslo SV vil at flere skal beskattes og betale mer.

– Boliger med en markedsverdi over tre millioner vil få eiendomsskatt. Vi begynner på to promille og ønsker å trinnvis øke til syv promille, sier SVs Marianne Borgen om skattesatsen SV vil ha innført.

Og SVs toppkandidat i Oslo er klokkeklar på at det ikke blir noen ny E18.

– Et helt avgjørende krav for at vi skal kunne gå inn i en forpliktende samarbeid med Ap er at de eksisterende planene for utvidelsen av E18 vestover skrinlegges, sier Marianne Borgen.

I tillegg vil SV at private sykehjem skal tilbakeføres til kommunen og at private barnehager skal få strengere bemanningskrav og begrensning på utbytte.

Både SV og Miljøpartiet De Grønne vil stanse all privatbilisme i Oslo sentrum.

Forhandler senere

Raymond Johansen sier at de politiske avklaringene først vil komme etter valget.

Raymond Johansen (Ap) sier at Ap, SV, RV og MDG er enige om det viktigste for Oslo; en ny kurs.
Raymond Johansen (Ap) sier at Ap, SV, RV og MDG er enige om det viktigste for Oslo; en ny kurs. (Foto: TOMMY ELLINGSEN)
– Det er politiske saker både Arbeiderpartiet, SV, MDG og Rødt er uenige om, og det er derfor vi er forskjellige partier. Hvis vi vinner valget sammen, tar vi forhandlingene etter valget. Vi ønsker alle en ny kurs og en grønnere by med plass til alle. Og jeg er overbevist om at viljen er sterk nok, og at vi finner gode løsninger også på de sakene hvor vi er uenige, sier Aps byrådslederkandidat.

Radikale grep

Leder i Oslo Høyre Nikolai Astrup, sier at Oslo Ap ikke har lansert noen nye store politiske grep for Oslo.

– Det betyr at han overlater arenaen for store nye politiske prosjekter til partier som til dels står langt ute på venstresiden. Velgere som går til sengs med Raymond, risikerer å våkne opp med partiet Rødt, sier Nikolai Astrup.

– Dere har heller ikke avklart fremtidig politikk med Frp, Venstre og KrF?

– Forskjellen er at Høyre er sentrum på borgerlig side. Høyre står i midten, noe som gjør at kompromissene mellom våre samarbeidspartnere gir mer moderate utslag, enn hvis vi kun skulle søke kompromisser med fløypartier som står langt unna oss, sier Astrup.

Mett

Aps Raymond Johansen minner om at Høyre har styrt byen i 18 år.

– Det er tydelig at Nikolai Astrup, etter 18 år med sammenhengende Høyrestyre i Oslo, er så selvtilfreds og mett at han synes våre planer for å få et taktskifte på boligbyggingen, fart på sykkelveiutbyggingen, sørger for full barnehagedekning, og en verdig eldreomsorg er noe småtteri han ikke finner interessant å nevne fra sitt utsiktspunkt i byen, sier Raymond Johansen til DN.

Les hele avisen

Se DNtv: - Dårlige nyheter for Norge

- Det er den store skrekken for Norge
DNs kommentator Bård Bjerkholt forklarer: Dette betyr Kinas valutajustering.
01:48
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.