Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Å få jobb uten å kjenne noen er vanskelig i Norge. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Å få jobb uten å kjenne noen er vanskelig i Norge. Illustrasjonsfoto: Colourbox les mer

Arbeidsliv

Seks av ti jobber lyses ikke ut

Sjansen er lav for å få jobb i Norge uten nettverk og kontakter. Det går særlig utover innvandrere, påpeker arbeidsgiverorganisasjonen NHO Service.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Arbeidsmiljøloven beskytter dem som er i jobb, men bidrar også til at mange bedrifter er engstelige for å ansette feil. Derfor søker mange etter nye ansatte i miljøer og blant kontakter de kjenner godt fra før, sier administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service til NTB.

Å få jobb uten å kjenne noen er meget vanskelig i Norge, som ifølge arbeidsgiverorganisasjonen er et av de mest nettverksbaserte land i verden. Over 60 prosent av alle ledige jobber i Norge blir aldri utlyst, men fordeles mellom venner og kjente.

– Vanskeligere

I Arendal mandag presenterer organisasjonen en bok som dokumenterer innvandreres møte med Norge og norsk arbeidsliv.

– Boka er skrevet for å løfte fram rollemodeller og stimulere til at flere innvandrere gjør karriere. Å komme på innsiden å gjøre karriere er mye vanskeligere for en innvandrer enn det er for nordmenn flest, sier bokas forfatter Baard Fiksdal, til daglig informasjonssjef i NHO Service.

Han har fått høre en rekke sterke historier i arbeidet med boka. Det fortelles om mobbing, vold og trusler, om å vokse opp med foreldre som er analfabeter, om å bli nektet skolegang.

– De som lykkes har gjerne et ekstra gir som de kan sette inn, sier Fiksdal.

Treningsarena

Mange som kommer til Norge har vanskeligheter med å finne seg et arbeid som er relevant for den utdannelse og erfaring de har med seg. Furulund mener mange gjør lurt i å starte innenfor de bransjer han selv representerer, som et vikarbyrå eller et renholdsfirma.

– Renholdsbransjen er en stor integreringsmotor og en god treningsarena for dem som ønsker å beherske norsk arbeidsliv og knekke de sosiale kodene på arbeidsplassene, sier han.

NHO-toppen mener norske bedriftsledere bør få opp øynene for arbeidskraften som innvandrere representerer.

– Vi vil synliggjøre hva som bor i dem. Dette er mennesker med masse tæl og ståpåvilje, sier han. (©NTB)

Les også:

NHH-professor: - Nordmenn bør tenke seg bedre om

- Skal vi tilbake til situasjonen før andre verdenskrig, så vær så god

Midtøsten-konfliktene som preger oljemarkedet

Se video: Tren deg sterk på fem minutter

 

Politikk og samfunn Arbeidsliv
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.