Innføring av eiendomsskatt er den desidert heteste saken i Oslo-valgkampen, der Raymond Johansen (Ap) utfordrer sittende byrådsleder Stian Berger Røsland (H) om hovedstadsmakten. Så langt har skattlegging av bolig fått all oppmerksomhet, men av den totale inntekten på rundt 2,6 milliarder kroner som Arbeiderpartiet i Oslo ønsker å hente inn den kommende perioden, utgjør boligskatten 1,2 milliarder.

Tre promille

Resten skal hovedstadens næringsliv bidra med gjennom eiendomsskatt på næringseiendommer mellom 2017 og 2019.

Det har Raymond Johansen sagt svært lite om – før nå.

Johansen sier eiendomsskatten for næringseiendom i Oslo vil ligge på tre promille av takst.

– Vi vil gjøre akkurat som Høyre har gjort i Bergen, bare billigere. Oslo Ap vil innføre samme modell for eiendomsskatt på næringseiendommer, som næringsministeren innførte der, altså lokalpartiet til statsministeren. De har fem promille, vi vil garantere at vi har tre promille, sier Johansen.

Eiendomsskatt på bolig vil, dersom Ap inntar byrådskontorene, begynne å rulle allerede fra 1. januar 2016. Hovedstadens næringseiendommer må først takseres, en prosess som vil ta et drøyt år, og innføres dermed først 1. januar 2017. Den vil ligge på to promille av verditaksten det første året, så øke til tre promille. En rekke virksomheter vil få unntak (se faktaboks). Johansen garanterer at skatten blir liggende på det nivået ut perioden. Han utsteder ingen garantier etter 2019, men den tidligere partisekretæren i Ap sier:

– Jeg kan skjønne at næringslivet ønsker seg forutsigbare rammer. Og de rammene skal de få. Jeg går til valg på et fireårsprogram, men jeg har ambisjon om å bli valgt og gjenvalgt. Så perspektivet fremover, er at dette nivået er greit for hovedstaden, sier han.

Helomvending på fire år

Johansens plan innebærer 500 nye årsverk i eldreomsorgen, og 3000 nye barnehageplasser. Pengene fra eiendomsskatten skal øremerkes til disse formålene.

– Vi gjør ikke dette for moro skyld. Vi gjør det fordi vi står foran enormt store utfordringer innenfor eldreomsorgen, sier han.

Det er imidlertid bare fire år siden hans forgjenger Libe Rieber-Mohn skrev under på at Oslo Ap ikke ville gå inn for eiendomsskatt, da for perioden 2011–2015. Da Johansen forlot partisekretærjobben for å bli toppkandidat i Oslo, ble han raskt klar over at det ikke var noen vei utenom.

– Det krever et stort politisk mot av meg å være så ærlig å si at vi trenger de pengene, sier han.

Ikke imponert

Næringsbyråd i Oslo, Hallstein Bjercke (V), er ikke overbevist av Aps modell for eiendomsskatt på næringseiendom.

– Eiendomsskatt på næringsbygg er feil medisin i en dyr by, feil medisin i en usikker tid. Det vil gjøre det dyrere for alle som driver næringsvirksomhet i byen. Det siste bedriftene, gründerne og kulturaktørene trenger er økte kostnader for å eie eller leie lokaler i Oslo – en by hvor det allerede er stort press på lokaler, sier han.

Bjercke frykter eiendomsskatten vil ramme deler av næringslivet hardt.

– Raymonds eiendomsskatt vil gå hardest ut over plasskrevende næring med sentrale lokaler som har lave marginer, sier han.

«Spleiselag»

Raymond Johansen har også en klar oppfordring til utleierne som leier ut lokaler til mange av byens små og store bedrifter:

– Det er snakk om hvor mye profitt de store eiendomsselskapene skal ta. Hvis de hele tiden absolutt skal ha ut like mye profitt, og da legge skylden på kommunen som skal gjøre et løft for de aller eldste, så vil jeg oppfordre dem om å være med på spleiselaget.

Arbeiderpartiet baserer sin skatteplan på en rapport fra Aarnes Eiendom, et selskap som blant annet takserte næringseiendommene da Stavanger innførte eiendomsskatt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen