DN har i opptrappingen til kommunevalget sendt en undersøkelse til 2676 toppkandidater i kommunene. Over 2000 kandidater har svart på spørsmål, blant annet oppgir kandidatene hvem de har som forbilde.

Sjekk hvem listetoppene i din kommune har som forbilder i DNs valgportal.

Blant listetoppene i Fremskrittspartiet er Carl I. Hagen det desidert største forbildet. Både Hagen og eldreforkjemper John Alvheim er langt mer populære blant listetoppene enn finansminister og partileder Siv Jensen. Av utenlandske politikere er Margaret Thatcher, Ronald Reagan og Winston Churchill populære forbilder i partiet.

-Jeg synes det er fint å høre at ikke jeg er glemt ennå, sier Carl I. Hagen til DN.

Se Hagens profil i DNs valgportal her.

 

Ser opp til Churchill

Hagen har vært en av de sentrale norske politikerne gjennom flere tiår, og han har ledet Fremskrittspartiet frem til å bli et av Norges største partier. Etter å ha gitt seg på Stortinget i 2009, stilte Hagen i 2011 som ordførerkandidat i Oslo i 2011 og ble medlem av bystyret. Han er i dag Frps førstekandidat i Oslo.

Saken fortsetter under illustrasjonen.

Ordskyen viser hvilke navn som går igjen blant Frps listetopper når de får spørsmål om hvem som er deres største forbilde. Store ord går igjen oftest. Illustrasjon: Wordle.net/DN
Ordskyen viser hvilke navn som går igjen blant Frps listetopper når de får spørsmål om hvem som er deres største forbilde. Store ord går igjen oftest. Illustrasjon: Wordle.net/DN (Foto: wordle.net)

-Å bli trukket frem som et forbilde av andre i partiet er selvsagt svært hyggelig, sier Hagen.

- Hvem er ditt forbilde?

-Jeg beundrer Winston Churchill. Han var en fremragende politiker.

Les også:

Kåre Willoch er mer populær i Høyre enn Jesus er i KrF

Fabian Stang: Jeg blir sett på som gjerrig

Test hvilke lokalpolitikere du er mest enig med

Hisser på seg KrF

Ordskyen som viser Frp-listetoppenes forbilder har skapt reaksjoner på sosiale medier.

-Et bilde sier mer en tusen ord, twitret KrfU-leder Emil André Erstad.

Han mener spørreundersøkelsen med listetoppene tydeliggjør at det er  forskjell på Frp-erne som sitter i regjering og Frp-ere som sitter utenfor regjering.

-At Hagen blir trukket frrem som et forbilde tyder også på at FrP-ere utenfor regjeringen fortsatt har mye makt i partiet, sier Erstad.

Selv om Carl I. Hagen ikke lenger har noe Stortingsverv, uttaler han seg hyppig om rikspolitiske saker i mediene.  Torsdag i forrige uke uttalte han  til Aftenposten og NRK at alle flyktningene må returneres for å sende et signal om at det er nytteløst å legge ut på den livsfarlige ferden over Middelhavet. Den tidligere Frp-lederen vil sende flyktningene til leirer som skal bygges med europeisk støtte i Libya og andre land på andre siden av Middelhavet. KrF i Oslo reagerte kraftig på utspillet,

- Denne type utspill gjør at det er umulig for oss å sitte i byråd sammen etter valget, uttalte Oslo KrFs førstekandidat Erik Lunde til Aftenposten.

Se Erik Lundes profil i DNs valgportal her.

Hagen stiller seg uforstående til KrFs reaksjoner.

- Frp er sterkt kritiske til  den  nye monsterbølgen med innvandrere som andre partier for tiden jubler frem.  Utspillet mitt kom i en rikspoliitisk sammenheng og jeg ser ingen grunn til at dette skal få konsekvenser  for en eventuell sammensetning i bystyret etter valget, sier Hagen til DN.

Sliter på meningsmålingene

I Oslo har valgkampen gått trått for Carl I. Hagen og partiet: Femskrittspartiets oppslutning i Oslo har gått tilbake med 3,5 prosentpoeng siden juni. Partiet får en oppslutning på bare 5,4 prosent i hovedstaden, viser undersøkelsen som er gjennomført av Ipsos MMI på vegne av Dagbladet.

- Jeg lar meg ikke styre av meningsmålinger, men vi har på generelt grunnlag en jobb å gjøre de neste ukene, sier Hagen.

Les også:

Høyre vil beholde eiendomsskatten

Lapskaus under regnbuen dnPlus  

Historisk 23-åring stiller til valg med Downs syndrom

  Oslo Ap lover bedre eldreomsorg med eiendomsskatt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.