– Jeg ønsker ikke at undersøkelsessaken skal komme i veien for det viktige valgkamparbeidet partiet gjør. Det er Høyres politikk som skal være i fokus i valgkampen. Derfor velger jeg å ta permisjon mens politiet vurderer dette, sier Trude Drevland, ifølge NRK.

Ifølge pressemeldingen vil permisjonen vare fram til politiets undersøkelsessak er avsluttet.

Nye opplysninger

Mandag ga statsadvokaten politiet beskjed om å gjenåpne saken mot ordføreren. Saken ble opprinnelig henlagt etter bare én dag da den dukket opp tidligere i sommer.

Politimester John Reidar Nilsen i Hordaland sendte mandag et brev til påtalemyndigheten og ba om en ny vurdering av saken, skriver VG. Bakgrunnen er nye opplysninger som ble framsatt i Bergens Tidende i helgen.

– Jeg har registrert at det er reist spørsmål i mediene om hvordan politiet har håndtert saken, i tillegg til at det er fremmet nye påstander i mediene etter at saken ble henlagt. Da mener jeg det er riktig å vurdere om det er naturlig å se på saken på nytt, uttalte Nilsen til Bergens Tidende.

Sa ja til cruise

Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen bekreftet mandag at han har fått brevet fra politimesteren. Han ville senere på dagen ikke kommentere beslutningen om å se på saken på nytt, men sier han overlater informasjonsarbeidet i saken til politiet.

Bakgrunnen for at undersøkelsene når gjenopptas er opplysninger om at politiets gransking ble avsluttet samme dag som den startet, skriver Bergens Tidende. Da var det blant annet ikke kjent at ordføreren hadde takket ja til et gratis, ukelangt cruise for to personer fra den tyrkiske storbyen Istanbul. Det var heller ikke kjent at hun hadde reist på et todagers cruise med familien og sin advokat John Christian Eldens familie betalt av skipsreder Torstein Hagen.

Trude Drevland hadde også vært aktiv overfor fylkesmann og regjeringsmedlemmer i saker som var viktige for skipsrederen.

Rask henleggelse

Påtaleansvarlig i saken, politijurist Ole Bjørn Mevatne, uttalte i BTs lørdagsutgave at det ikke er begått noe straffbart, fordi cruiset ikke ble gjennomført. Flere strafferettseksperter har slått fast at en slik vurdering av korrupsjonsbestemmelsen ikke holder vann.

– Å etterforske korrupsjonssaker er generelt både ressurs- og tidkrevende, og det må gjøres en meget skjønnsmessig vurdering. Samtidig er straffeterskelen satt særlig lavt for personer med offentlig myndighet, uttalte professor i rettsvitenskap Jon Petter Rui ved Universitetet i Bergen (UiB) til BT.

Hans reaksjon var at politiets henleggelse kom veldig raskt.

Stor offentlig interesse

Også tjenestemenn i politiet med erfaring fra tunge økonomisaker mener den raske henleggelsen er uvanlig.

– At saken har så stor offentlig interesse, skjerper kravene til avgjørelsen. Politiet bør være veldig sikre på avgjørelsen når de ikke iverksetter videre undersøkelser, og konkluderer med at det ikke har skjedd noe straffbart. Det er av hensyn til alle involverte i saken, ikke minst Drevland selv, uttalte tidligere førstestatsadvokat, Arnt Angell i Økokrim.

Trude Drevland var sykemeldt i ni uker fra 5. juni i år. Hun fortalte at feilene hun hadde gjort kombinert med et stort press, samt at mannen hennes, Odd Drevland, nylig var blitt dømt til fengsel for økonomisk kriminalitet hadde vært en stor påkjenning.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Politimester ber om ny vurdering av Drevland-saken

 
Henla saken mot Trude Drevland raskt

Drevland må i fengsel – anke forkastet  

 
Når maktpersoner fredes