KrF-topp i Bergen, Dag Inge Ulstein, bekrefter overfor Dagens Næringsliv at han tar i mot Ap-leder Jonas Gahr Støre til et besøk på Haraldsplass diakonale sykehjem i formiddag, sammen med Aps byårdslederkandidat i Bergen, Harald Schjelderup.

Etter det DN forstår, er det Arbeiderpartiet i Bergen som tok et initiativ til et felles valgkampstunt med KrF i Bergen - med Støre på laget.

- Det var Ap i Hordaland som kom med en henvendelse, og fortalte at Støre ville komme til Bergen. Jeg takket ja til det, og foreslo at han kunne komme til Haraldsplass, sier Ulstein til DN.

Se Dag Inge Ulsteins profilside i DNs valgportal.

Situasjonen i hjembyen til statsminister Erna Solberg (H) er ikke ulik situasjonen nasjonalt. Både i bergensbyrådet og på Stortinget kan det være opp til KrF å vippe maktbalansen fra blå til rød side.

Støre ankommer Bergen samme dag som Høyre-ordfører og velgermagnet Trude Drevland melder seg ut av valgkampen. Etter at bergenspolitiet i går vedtok å gjenoppta undersøkelsessaken mot Drevland og hennes befatning med skipsreder Torstein Hagen, går hun ut i ulønnet permisjon.

Se Trude Drevlands profilside i DNs valgportal her.

Ap-lederen ønsker ikke å kommentere KrF-besøket i Bergen. Kommunikasjonssjef i Aps stortingsgruppe, Camilla Ryste, understreker overfor DN at dagens valgkamparrangement er initiert og håndert lokalt.

Vartes opp fra høyre og venstre

Før KrF brøt ut av byrådet i Bergen i juni i fjor, satt Ulstein som byråd for sosial-, bolig- og områdesatsing - i samarbeid med Høyre og Frp.

Nå er imidlertid KrF fristilt, og samtidig som sittende byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) vil ha partiet med i en konstellasjon etter valget, står også Aps byrådslederkandidat Schjelderup med armene åpne på den andre siden av den politiske midtstreken.

- For oss er KrF en ønsket samarbeidspartner. Vi fastholder at vi ønsker et samarbeid med hele eller deler av sentrum. Det vil gi en god politikk, og et stabilt og godt styre av Bergen, sa Schjelderup til BT etter at en solid meningmåling i avisa 28. august gir Ap mulighet til å velge og vrake seg frem til byrådsmakt i Bergen.

Se Harald Schjelderups profilside i DNs valgportal her.

Ulstein liker seg godt.

- Vi har hatt veldig godt av å bli fristilt. Det har gjort det lettere å være tydelig på vår politikk og våre ønsker for byen. Så synes jeg det er en styrke - ikke bare nasjonalt, men også i Bergen - at vi kan synliggjøre at det ikke bare er to blokker, men også et sentrum, sier han.

Hvem er du mest enig med av listetoppene i bergenspolitikken? Finn det ut i DNs valgportal.

Finner sammen

Nasjonalt er problemstillingen vel så aktuell, all den tid Støre har justert kursen sammenlignet med tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg, og har kommet med flere tilnærmelser overfor KrF.

Støre har satt partiet i bevegelse - i retning sentrumspartiet - eksempelvis i spørsmålet om kontantstøtte. Også om søndagsåpne butikker og i flere skattespørsmål finner Støre og KrF-leder Knut Arild Hareide sammen i fellesskap.

Rett i etterkant Støres opptreden, sammen med Hareide, i Sarons Dal i sommer, uttalte Ap-lederen seg varmt om partilederkollegaen.

- Jeg lærer mye av Knut Arild Hareide. Vi kommer fra ulike partier, med ulik bakgrunn og ulik oppvekst, men er også enige om at vi er uenige om en del saker. Samtidig er det også et viktig fellesgods i syn på samfunnsansvar og retning for politikken. Knut Arild er en person jeg liker og stoler på. Det er to gode utgangspunkt, sa Støre til Vårt Land.

Lenger vei til høyre

Samtidig som KrF nyter et liv som singel i Bergen, bidrar gode meningmålinger den siste måneden til at partiet er vel så ettertraktet på det politiske markedet der, som nasjonalt.

Ulstein legger ikke skjult på at veien tilbake til Høyre og Frp etter bruddet i fjor, synes lang.

- Som et sentrumsparti har vi vist at vi kan samarbeide begge veier. For oss handler det om politisk gjennomslag. Vi har sagt at det er områder, viktige merkesaker for oss, der vi er skuffet over hvor Frp og Høyre har beveget seg etter at vi gikk ut, sier Ulstein, og fortsetter:

- Jeg skulle ønske at Høyre hadde vært tydligere på saker som er viktige for sentrum. Utspill fra Frp har tatt hele høyresiden lenger vekk fra oss.

Les også: Overbyr Ap i oljekrisehjelp dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.