Mens det i 2011 var registrert omtrent 147.200 forhåndsstemmer etter tre uker, er tallet i år 164.803, viser tall fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning peker på at antallet forhåndsstemmer stort sett går opp ved hvert valg.

- Men de som forhåndsstemmer, er veldig like de som stemmer på valgdagen. Det er ikke slik at noen partier tjener systematisk på dette, sier forskeren til NTB.

Bergh sier det heller ikke er noen sammenheng mellom antallet forhåndsstemmer og valgdeltakelse. Muligheten for å stemme på forhånd mobiliserer altså ikke hjemmesittere.

. De som stemmer, stemmer uansett. Det er kun et praktisk spørsmål som avgjør om man stemmer før eller på valgdagen, forklarer han.

I kommunevalget for fire år siden var valgdeltakelsen på 65 prosent, en økning fra 2007.

I stortingsvalget for to år siden viste statistikken etter tre uker 173.181 forhåndsstemmer. Det er normalt at tallet er høyere ved nasjonale enn lokale valg, fordi det er flere som stemmer ved stortingsvalg.

Oversikten over årets forhåndsstemmer forelå mandag og ble først gjort kjent tirsdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.