Det blir mye enklere bøttekott-bestemmelser når Oslo-byrådene Hallstein Bjercke og Eirik Lae Solberg nå kutter kraftig i kronglete krav til kommunale nybygg .  Moderniseringen skal spare like mye som Ap-topp Raymond Johansen vil ta inn i eiendomsskatt.

- Før hadde Oslo-etatene 18 ulike spesifikasjoner og krav til hvordan et bøttekott burde være. Nå blir det en. Et bøttekott er et bøttekott, sier Lae Solberg (H).

Blant kravene til et bøttekott var adgangskontroll og utslagsvask(!). Se hele kravlisten her: Oslo kommunes 18 krav til bøttekott

Finansbyråden og kultur- og næringsbyråd Hallstein Bjercke (V) legger nå frem kraftig forenklede kravspesifikasjoner for kommunens byggeoppdrag.

-1430 krav blir til 360. Dokumenter på over 1000 sider reduseres med mellom 80 og 90 prosent. Det blir færre, men mer presise krav, sier Lae Solberg.

Hvilken toppolitiker er du mest enig med der DU bor? Svaret får du i DNs valgportal.

Sparer

Det er ingen tvil om at dette kan frigjøre ressurser på linje med Aps planlagte eiendomsskatt. Og det er bare en del av et større moderniseringsprosjekt, sier Bjercke.

Finansbyråd Lae Solberg presiserer:

- Kommunen investerer for 10 milliarder kroner i året – det aller meste i bygg. Med et forsiktig anslag på tre prosent innsparing, dreier det seg om 300 millioner kroner i året, sier han.

Dette er beløpet Ap kalkulerer med at eiendomsskatt på boliger vil bringe inn i hovedstaden.

Ifølge Oslo-byrådene trer nye krav til byggeoppdrag i kraft straks.

- Fremover skal vi i hovedsak beskrive oppgaver eller behov som skal løses, i mindre grad liste opp store mengder tekniske spesifikasjoner. Da får vi også dratt nytte av evnen til innovasjon hos dem som utfører oppdragene. Svært omfattende tekniske spesifikasjoner medfører at vi velger gårsdagens eller i høyden dagens løsninger, ikke fremtidens, sier Lae Solberg.

Byrådene mener færre detalj-krav vil spare gjennom kraftig redusert planleggingsinnsats og tidsbruk. I tillegg venter de ytterligere sparing fordi redusert papirmølle vil mobilisere flere tilbydere og større konkurranse om de kommunale jobbene.

- Men vi opprettholder kravene til ordnede lønns- og arbeidsforhold, om maksimalt to underentreprenører og om at bedriftene som bygger skal ha lærlinger, sier Lae Solberg.

Støvsuger

- Både EØS- og nasjonale regler stiller krav til offentlige anbud. Hvor mye har dere egentlig makt til å forenkle?

- Det er stor handlefrihet også innenfor disse reglene. Og det skal ikke gå ut over kvaliteten, sier Hallstein Bjerke.

Byrådene har flere eksempler enn bøttekott på rasjonaliseringsmuligheter:

- Før var det krav om at alle nye skoler skulle ha et amfi – stoler på et skrånende plan og eventuelt scene. Nå sier kulturlivet selv at dette begrenser muligheter for for eksempel dans, sier Bjercke.

Vekk skal også det generelle kravet om at alle skulpturer skal skrus fast og tåle lek.

– Antagelig ikke så farlig inne på sykehjem, sier han.

Dagens krav om sentralstøvsuger i alle barnehager forsvinner også.

- Det var dyrt og ble lite brukt. Men er selvsagt lov å ha for dem som ønsker det, sier Lae Solberg.

Finansbyråden vil fortsette støvsugingen for å oppnå modernisering og effektivisering.

- Det er en plikt å søke å få mest mulig ut av pengene. Dette har vi alt vist ved effektivisering på 380 millioner i Sporveien – penger som er frigjort til flere kollektivtjenester, sier finansbyråd Eirik Lae Solberg.

Les også på DN.no i dag:

Skroter tre Aftenposten-magasiner

- Har du råd til å gå uten slips, da går det veldig bra for deg

Et dårlig råd

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.