- Det er et felles europeisk ansvar å bidra i denne helt ekstraordinært kritiske situasjonen. Antallet flyktninger, migranter og asylsøkere som kom til Schengen-området første halvår, er tredoblet sammenlignet med samme periode i fjor, sier Brende til VG.

- Randstatene i EU, som Italia og Hellas, kan ikke håndtere dette ansvaret alene. Alle europeiske land, også Norge, må bidra mer, sier utenriksministeren.

- Norge skal bidra i denne dugnaden, og i byrdefordelingen når det kommer til mottak og bosetting av flyktninger og asylsøkere, skal vi være solidariske, fortsetter han.

Han vil imidlertid ikke diskutere om dette betyr at Norge skal ta imot flere kvoteflyktninger enn de 8.000 som Stortinget har vedtatt.

Les også: Merkel: - Vi må dele på flyktningbyrden

Europeiske statsledere: Vi må handle nå!  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.