VG skrev søndag at regjeringen planlegger kutt i formueskatten med 0,05 prosentpoeng fra 0,85 prosent til 0,8 prosent.

Les her: VG: Regjeringen foreslår nye skattekutt for de rikeste

Det gleder milliardær og oljeservice-gründer Ståle Kyllingstad (55) fra Bryne på Jæren.

- Formueskatten er konkurransevridende for oss som eier og bor i Norge kontra mine konkurrenter som stort sett er internasjonale konsern som ikke har formueskatt, så kutt i formueskatten synes jeg er positivt, sier Kyllingstad, som blant annet er eier i IKM-gruppen.

Ifølge VG vil dette redusere formuesskatten med i underkant av 700 millioner kroner. Formueskatten er en særnorsk skatt på formue og arbeidende kapital som kun gjelder norske statsborgere.

- Så spredd over det ganske land fører det ikke til så veldig mye, men det gir et signal om at problemstillingen er tatt på alvor. Jeg er mer tilhenger av skatt på forbruk og mindre på sovende kapital som en formueskatt er, sier Kyllingstad som håper han kan redde flere arbeidsplasser grunnet regjeringens politikk.

- Jeg vet at for vår del fører mindre formueskatt til at vi kan ta ut mindre utbytte av selskapet til å betale vår egen formueskatt. Penger som ellers hadde gått til investeringer og sikring av arbeidsplasser. Det er positivt at mer av disse pengene nå kan bli i selskapet til å utvikle det, sier 55-åringen.

- Flytter til London

Han er skuffet over at norsk skattepolitikk favoriserer utlendinger og nordmenn som flytter ut av landet:

- Flytter jeg til London så har jeg ganske mange flere millioner til å investere i selskapet eller bruke privat. Jeg synes det er uheldig at bare jeg flytter til  London så skal jeg få et konkurransetrinn sammenlignet med om jeg bor i Norge, sier Bryne-mannen.

Skatteflyktninger og nordmenn som utvandrer slipper å skatte til Norge så lenge de ikke oppholder seg mer enn 61 dager i Norge årlig. Han mener det også finnes eksempler på nordmenn som flytter til Spania, og som tjener på det.

- Etter hvert er det en del nordmenn som grunnet god flyforbindelse bor i Spania og tjener på det sammenlignet med oss som bor i Norge. Det synes jeg rett og slett er feil.

- Det er også feil at hvis en spanjol starter et selskap i Norge så skal han ha bedre skattevilkår enn oss som er født og oppvokst her, legger han til.

Rammer mange

Han avviser at formueskatten bare rammer "de rikeste".

- Veldig mange har litt formue i Norge så jeg tror formueskatten rammer mange, men et kutt på 0,05 prosentpoeng er nesten symbolsk. At den svekkes så lite må skyldes den økonomiske krisen i landet. Behov for penger. Men det sluket der er strengt tatt utømmelig.

Han mener at formueskatten burde vært kuttet mer:

- Ikke helt, det hadde blitt altfor brått og altfor mye, men mer. Ethvert problem blir halvert hvis du halverer det.

Langer ut mot Google

VG har også avslørt at selskapskatten trolig kuttes to prosentpoeng fra 27 til 25 prosent.

- Jeg synes ikke Europa skal konkurrere på selskapsskatt. Vi nærmer oss et snitt i Europa med 25 prosent, det er der vi skal være, sier Kyllingstad.

Han ønsker heller større oppmerksomhet rettet mot internasjonale selskaper som ikke betaler skatt:

- Veldig mange nordmenn betaler sin skatt og tier bom still. Det gjelder også de rike som det er så populært å skjelle ut. Men få som bryr seg om hva Google gjør i Norge, og det synes jeg er feil. Alle bruker Google, men ingen bryr seg om at de ikke betaler skatt. Det er jeg imot, legger han til.

Google er ett av flere mulitnasjonale konsern som nesten ikke skatter til Norge til tross for betydelige operasjoner her.

Les mer:

Google skatter én promille dnPlus  

Google-skattejakt dnPlus

 

Hemmeligholder partivalg

Kyllingstad donerer ikke penger til politiske partier og ønsker ikke å avsløre hvilket parti han stemmer.

- Nei, da mister jeg forbindelsen til de andre partiene, det er mye bedre å ha alle litt interessert.

Han er opptatt av valgkampen nå som den går inn i sin siste uke før kommunevalget 14. september.

- Valgkampen er veldig lokal og jeg har tror på lokale, gode og praktiske løsninger, sier Kyllingstad.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.