Krim, komedie eller kostymedrama? DN har i opptrappingen til kommunevalget sendt en undersøkelse til ca. 2700 toppkandidater i kommunene. Over 2200 kandidater har svart på spørsmål om politiske temaer, og de har fått spørsmål om hvilken TV-serie som er deres favoritt.

Sjekk hvilken TV-serie listetoppene i din kommune har som sin favoritt

Da den fjerde sesongen av den amerikanske tv-serien «House of Cards» ble sluppet i vinter rigget svært mange av landets listetopper seg foran TV-sjermen for å følge den kyniske politikeren Frank Underwoods kamp for å holde på makten i Det hvite hus.

-Jeg er helt hekta. Som lokalpolitiker blir det lite tid til TV-titting, men jeg har klart å få med meg alle episodene av serien på Netflix. Nå venter jeg i spennng på ny sesong, sier ordførerkandidat Invill Dalseg (40) i Oppdal.

Se profilen til Dalseg her

 

Kjenner seg igjen

TV-serien "House of Cards" gjør det skarpt over hele det politiske spekteret, og er desidert mest populær blant listetopper i Arbeiderpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Ordførerkandidat Dalseg tror flere norske politikere som kan kjenne seg mer igjen i "House of Cards".

-Selv handlingen er dratt  til det ekstreme, tror jeg mange kan kjenne seg i igjen i intrigene, dramaet, taktikken og det politiske spillet. Det er litt av det her i Oppdal også, men langt nær like ille som i det hvite hus, sier hun.

Svar på spørsmålene og se hvilke lokalpolitikere du er mest enig i her:

 

 

Mer politisk spill

Knut Aarbakke, samfunnsviter og leder av Akademikerne har ikke problemer med å forstå at norske politikere har sansen for House of cards. I en kronikk publisert i DN påpeker han at intriger spinn og symboler i økende grad dominerer den politikken her hjemme.

Les kronikken her

-Man diskuterer hvilken konsekvens ulike saker har for politikerne, partiene eller regjeringen. Konsekvensen saken har for landet eller for velgerne, virker sjelden like viktig. I stedet skapes det konflikter som ikke går på reelle saker, og det jaktes på politikere som gjør feil eller uttaler seg klønete, skriver Aarbakke.

Game of Thrones fengsler

Blant listetoppene er det flere på tvers av partier  som nevner det britiske kostymedramaet Downton Abbey og den danske politiske sreien Borgen som sine favoritter.  I Miljøpartiet de grønne er TV-serien Game of Thrones mest populær blant listetoppene. I Fremskrittspartiet er ordførerkandidatene svært glad i krim, blant annet seriene Mord og Mysterier og CSI. Men også her er Game of Thrones den mest populære populære serien.

 Ordførerkandidat Ole Jacob Johansen i Asker kommune var fengslet fra første stund.

 -Jeg er veldig begeistret for sjangeren. Dessuten synes jeg serien har mange sterke kvinnekarakterer som bærer handlingen. Et annet særegent trekk er at alle de store rollefigurene er komplekse, det er ingen som bare er snille eller bare slemme, sier Johansen.

Han tror det er seriens kombinasjon av action, politisk spill, eventyr og drama som fenger partifellene hans.

-Det er ekstremt mye vold og blod i serien. Jeg trodde Frp var opptatt av lov og orden?

- Vi er glade i action og dramatikk i FrP. Men utenfor TV-skjermen ønsker vi oss et tryggere samfunn med en sterk rettstat. 

Se profilen til Asker-politikeren her

 

Les også

Fabian Stang: jeg blir sett på som gjerrig

Hagen danker ut Siv Jensen

Han er et større forbilde enn Siv Jensen

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.