Tross massiv motstand mot søndagsåpne butikker, står regjeringspartiene Høyre og Frp på sitt.

Nå får statsminister Erna Solberg (H) og kulturminister Thorhild Widvey (H) imidlertid klar beskjed fra Høyres listetopper – fra Vardø i nord til Kristiansand i sør: Det er flere motstandere enn tilhengere av søndagsåpne butikker.

I DNs valgundersøkelse har 2221 listetopper fra alle partier svart på en rekke spørsmål i forkant av høstens lokalvalg. Blant dem som skal forsøke å sikre lokal makt for Høyre om en snau uke, svarer tilsammen 126 av 277 at de «helt sikkert ikke vil tillate søndagsåpne butikker» eller at de er «imot søndagsåpne butikker, men vil vurdere det hvis nabokommuner holder søndagsåpent».

Lurer du på hva du skal stemme? Bli kjent med kandidatene i din kommune i DNs valgportal.

Blant Høyre-toppene som er imot, er Asker-ordfører Lene W. Conradi, Haugesund-ordfører Jarle Utne-Reitan, og de profilerte vestlandsordførerne Christine Sagen Helgø og Trude Drevland i henholdsvis Stavanger og Bergen.

«Uenig»

Etter Bergen er Askøy Hordalands nest største kommune med rundt 28.000 innbyggere. 

Her kan du lese hva listetoppene i Askøy svarer i DNs valgundersøkelse.

Høyre-ordfører Siv Høgtun, som neste uke er ute etter gjenvalg, trekker pusten i andre enden når DN ringer. Midtveis i intervjuet skal hun innrømme at hun er «i ferd med å si mye mer enn hun hadde tenkt til».

 

– Jeg er enig i det meste som kommer fra sentralt hold, men dette er en av de få sakene i Høyre jeg er uenig i. For meg er det slik: Jeg er sykepleier av yrke, og jeg har jobbet mange søndager, alle julaftener og påskeaftener og fridager da alle andre hadde fri, og jeg synes ikke det var kjekt. Personlig føler jeg at vi trenger en dag i uken som er litt annerledes. Jeg er nok litt konservativ her, sier hun.

Glad Hareide advarer

Budskapet fra Høyre-ordføreren på Askøy klinger godt i øret til KrF-leder Knut Arild Hareide. Han gleder seg over tallene i DNs valgundersøkelse.

I Aftenposten tidligere denne uken varslet han at partiet vil ta kampen om søndagsåpne butikker lokalt etter valget, og at de andre partienes holdning vil ha avgjørende betydning for hvem KrF vil samarbeide med på kommuneplan de neste fire årene.

– Utfordringen er at et lite mindretall kan presse dette igjennom. Skulle Høyre, Frp og Venstre få flertall og gjennomføre dette i enkelte kommuner, så kan det bli vanskelig for nabokommuner å holde stengt. Det er kun en stemme på KrF som vil være en sikkerhet for velgere som er opptatt av dette spørsmålet, sier Hareide.

Hard medfart

Høringsforslaget fra Kulturdepartementet har fått sjeldent hard medfart. Meningsmålinger viser sterk motstand i befolkningen, og både arbeidstager- og arbeidsgiversiden er mot. På Stortinget er det bare regjeringspartiene som vil åpne opp, mens Venstre har inntatt en slags mellomposisjon.

Askøy-ordføreren stiller seg skeptisk til argumentet om at butikkene får frihet til å velge, og mener de i realiteten ikke er noe valg dersom nabobutikken velger å ha åpent.

– Har du en liten familiedrevet butikk på Askøy, er det ikke sikkert det er så lett å få inn ungdommer eller å gå på jobb selv hver søndag. Jeg forstår argumentet om at ungdommer kan få seg deltidsjobb på denne måten, men jeg er mor til tre ungdommer, og de har mulighet til å jobbe lørdager eller en ettermiddag i løpet av uken. Jeg synes ikke det argumentet holder, sier hun.

Høyre-ordføreren sier at hun synes «Høyre sentralt kan høre litt på hva vi sentrale høyrefolk ute i landet mener», og legger til at hun er sikker på at Høyre sentralt gjør nettopp det.

– Dette kan umulig være en viktig Høyre-sak? Det blir ikke flere arbeidsplasser, vi får ikke flere til å kjøpe mer – vi får knapt kjøpt mer. I Høyre har vi så mange andre viktige ting og god politikk som vi kan jobbe for. I en tid næringslivet sliter, må det være viktigere at vi arbeider for å skape flere arbeidsplasser, sier hun.

Via en epost fra kommunikasjonsavdelingen i Kulturdepartementet, avviser kulturminister Thorhild Widvey å la seg intervjue om saken, men legger ved følgende sitat: «Regjeringen har ikke fremmet forslag til Stortinget enda og vi ser nå på høringssvarene. Vi tar også med oss signalene denne undersøkelsen gir.»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen her.