"Vil du slippe regnvær på valgdagen? Forhåndsstem på Arbeiderpartiet i dag!"

Dette er oppfordringen partisekretær Kjersti Stenseng i Ap har sendt ut via sosiale medier i innspurten av valgkampen.

Oppfordringen kommer etter at værmeldingene tyder på bøtteregn i blant annet Oslo på valgdagen.

Sjekk hva listetoppene i Oslo mener og test hvem du er mest enig med.

- Jeg har sett at det er spådd kanske dårlig vær. Fra fra vår side er det en humoristisk måte å oppfordre folk til å bruke stemmeretten, sier, sier Stenseng, som likevel erkjenner at det ligger et alvor bak.

- Det er lettere å komme seg ut i fint vær, sier hun.

Mye å tjene

Oslo er blant kommunene der meningsmålingene tyder på dødt løp mellom høyre- og venstresiden, og nå frykter Arbeiderpartiet at mange sympatisører kan velge å holde seg innendørs på mandag istedenfor å bruke stemmeretten.

- Vi har mye å tjene på å mobilisere. Det er mange som sympatiserer med Ap og som vurderer å stemme Ap som det er viktig at bruker stemmeretten, sier Stenseng.

Professor i statsvitenskap Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo sier det er en bred oppfatning at det særlig er Arbeiderpartiet som vil tape på lav oppslutning og som har mest grunn til å frykte regnvær. Men det fins ikke forskningsmessig belegg for å si hverken at været påvirker valgdeltagelsen eller at Arbeiderpartiet har mest å tape på at folk lar være å stemme, ifølge valgforskeren.

Forskningen viser riktig nok at folk med høy utdannelse har en høyere tendens til å stemme og at utdannelsesnivået blant Arbeiderpartiets velgere er lavere enn blant for eksempel Høyres. Dette er likevel ikke avgjørende, ifølge Aardal.

- Utdannelse har betydning, men det er veldig mange andre faktorer som også spiller inn for valgdeltakelsen, sier han.

Han forstår likevel at Arbeiderpartiet bruker regnværet som argument for å mobilisere velgerne i innspurten.

Close race

- Alle begrunnelser som kan få velgere til å skjønne at nå må de stemme kan ha betydning. Vi vet at flere hundre tusen bestemmer seg på valgdagen. Hvis Ap klare ikke klarer å mobilisere sine sympatisører i like stor grad som Høyre, så kan det ha betydning. Det er ikke så mange velgere som skal til for at det slår ut med med noen prosentpoeng og det vet partiene. Ved dette valget ser det ut til å bli veldig close race, og dét er noe som pleier å mobolisere velgere. Det er det forskningsmessig belegg, sier Aardal.

Lurer du på hva du skal stemme? Bli kjent med kandidatene i din kommune i DNs valgportal.

Heller ikke professor i statsvitenskap ved NTNU, Anders Todal Jenssen, kjenner til forskning som viser hvilke partier som har mest å frykte hvis det blir regn.

- Det er en vanlig antagelse at hvis mange velgere mobiliseres ville Ap tjene på det. Men når valgdeltagelsen blir høy er det gjerne fordi spesielle saker har preget valgkampen. Derfor kommer det veldig an på hvilke saker det er, sier Todal Jenssen.

I likhet med Aardal viser han til at utdannelsesnivået har betydning for valgdeltagelsen og at utdannelsesnivået er lavere i Ap og Frp enn i Høyre, SV og Venstre. Samtidig viser han til en faktor som kan gjøre at folk med høyere utdannelse er mindre avhengige av været på valgdagen enn andre.

- De med høyest utdannelse stemmer i større grad på forhånd, og er ikke så avhengig av været på valgdagen, sier Todal Jenssen.

I Kristiansand og Stavanger ligger det også an til pøsregn på mandag, mens Bergen ser ut til å bli fuktig på formiddagen før oppholdsværet kommer, ifølge yr.no

Lengre nord er ikke meldingene like ille. Både i Tromsø og Trondheim varsler yr.no om solskinn.

Fredag er siste mulighet til å forhåndsstemme før den offisielle valgdagen mandag. I mange kommuner er også søndag valgdag.

Les også:

Telenor dropper fusjon i Danmark

Jubler over Røkkes studiestøtte(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.