Da næringsminsiter Monica Mæland var byrådsleder i 2011, kunne Høyre notere det beste valget i Bergen siden 1979 med 35,2 prosent. Nå ser prognosene langt dystere ut.

- Jeg er ikke fornøyd, og har fryktet at vi kommer til å gjøre et mye dårligere valg enn sist. Oppslutningen kan riktignok gå noe opp fordi mange velgere har sittet på gjerdet, men det ser ikke særlig  lovende ut, sier Monica Mæland til DN, etter at de første valgresultatene er talt opp.

Forhåndsstemmene i Bergen tyder på maktskifte i byrådet. De rødgrønne partiene får 48,9 prosent av forhåndsstemmene, noe som vil gi et knappest mulig flertall av mandatene.

Dersom valgresultatet blir som resultatet av de 44.691 talte forhåndsstemmene, får de fire rødgrønne partiene 34 av byrådets 67 representanter.

Høyre går tilbake 13,2 prosentpoeng til 21,7 prosent. Frp får 8,7 prosent (- 1,6), KrF 5,9 prosent (+ 0,2) og Venstre får 4,8 prosent (- 2,1). Andre partier får 2,9 prosent.

 

- Det er alltid mye engasjement i Bergen. Men de siste årene har vi hatt noen spesielt vanskelige saker som har skapt en del konflikter. Det har velgerne merket seg, sier Monica Mæland.

Følg valget i DN direkte

Hun legger ikke skjul på at det har vært upopulært blant velgerne at Høyre fjernet eiendomsskatten i to år for så å gjeninnføre den til en mye høyere sats. Bråket rundt Bybanen og politietterforskningen mot Høyre-ordfører Trude Drevland har heller ikke vært heldige saker for partiet

- Jeg har stått ved valgboder i byen i valgkampen, og har fått klare tilbakemeldinger på hvilke saker velgerne stiller spørsmålstegn ved. Folk er ikke glad i eiendomsskatt og de opplever at det har vært mye bråk rundt bybanen, sier Mæland.

- Nervepirrende valg

Næringsministeren beskriver  valgkvelden som den mest spennende hun har opplevd, med unntak av Stortingsvalget i 2013. Hun tror det endelige valgresultatet vil dra ut.

- Det er for tidlig å konkludere. Jeg har ledet et mindretallsbyråd, så det er ikke sikkert vi  får fasiten ikveld. Det ser ut som om Arbeiderpartiet må finne asamarbeidspartnere, og det trenger ikke bli en enkel oppgave, sier Mæland.

Hun fortsetter:

-Det er mange som er skuffet her ikveld. Det foreløpige resultatet er ikke det vi hadde håpet på. Nå er det viktig at partiet står samlet. Når det går nedover på valgmålingene må man gå inn i seg selv og finne ut hva man kan gjøre annerledes.

Mæland har lang fartstid i bergenspolitikken. I valgperioden 2003-2007 var hun byrådsleder for et mindretallsbyråd bestående av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, støttet av Fremskrittspartiet. I valgperioden 2007-2011 var hun byrådsleder for et flertallsbyråd bestående av Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet.

- Det er spesielt å være her på en valgdag hvor mye står på spill. Det er første gang på 16 år jeg ikke står på en valgliste her i byen, sier Mæland.

Hvor avgjørende for Høyre er det å beholde makten i Oslo og Bergen?

- Uansett hvordan det går i dag, er det ifor tidlig å anslå hvilket parti som vinner makten i 2017. Men det er selvsagt viktig for meg at vi beholder makten i Oslo og Bergen. Når det er sagt har de Arbeiderpartiet har klart å sikre seg rødgrønn regjeringsmaktved flere anledninger uten å ha makten i storbyene, sier Mæland.

Kollaps i bystyret

Nedturen for Bergen Høyre startet da Høyre/Frp-regjeringen ble utnevnt 16. oktober 2013. Etter ti år som byrådsleder ble Monica Mæland utnevnt til næringsminister av statsminister Erna Solberg (H), og flyttet til Oslo. Da Mæland takket ja til statsrådposten utnevnte hun Ragnhild Stolt-Nielsen til byrådsleder. Hennes første oppgave ble å få lagt en ny trasé for Bybanen gjennom Bergen sentrum, en sak som snart skulle utløse maktkrise i Norges nest størtse by.

I juni 2014 trosset Høyres bystyregruppe byrådets ønsker og stemte for et vedtak som ikke gjorde det mulig med bybane over Bryggen. Saken førte til at KrF trakk seg fra byrådet i raseri. Tidligere samme vår gikk både Filip Rygg (KrF) og Gunnar Bakke (Frp) av som byråder. Kort tid senere ble Martin Smith-Sivertsen (H) lansert som kandidaten som skulle få orden i rekkene. En hard nominasjonsstrid fulgte, som endte med at både Stolt-Nielsen og Harald Victor Hove gikk ut av byrådet. Statsråd Monica Mæland mener det var svært uheldig at Høyre mistet flertallet i byrådet.

- Det er klart at den mest alvorlige hendelsen var at man ikke klarte å holde på et borgerlig flertall i bystyret, sier Mæland.

Nå oppfordrer næringsministeren lokalpolitikerne til å få en mer avkart parlamentarisk situasjon

- Man må ha en avklart parlamentarisk situasjon sånn at man er i stand til å styre. Hvis ikke man får det kan det bli økonomisk utfordrende. Man får en dag-til-dag løsning som kan gå utover de svakeste, nemlig barn og pleietrengende, sier Mæland.

Lei konflikter

Mæland er ikke alene om å ville ha slutt på intriger og konflikter i byrådet i Bergen. I et intervju med DN mandag utalte kaffemillionær og tidligere ordfører Herman Friele at han var lei borgerlig kaos i bergenspolitikken.

- Hvis alle skal fremme sine personlige synspunkter til enhver tid, oppstår det komplette kaos. Monica Mæland var flink, hun styrte med jernhånd og fikk ting gjort. De siste årene har flere av politikerne vært mer opptatt av å krangle enn å styre byen, uttalte Friele.

Monica Mæland synes det er hyggelig å få ros av Friele, men understreker at det også var et høyt konfliktnivå da hun var byråd

- Herman Friele og jeg likte å jobbe sammen. Han var en god ordfører og jeg fikk jobbe med politikk og det var det jeg ville. Men det er nok sånn at man har kanskje en tendens til å glemme at det også var mange debatter i min tid. Det var mistillitsforslag og demonstrasjoner utenfor rådhuset. Det var ikke sånn at alt gikk på skinner i min tid heller.

Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen  på blå løper utenfor Høyres valgvake i Bergen. Foto:
Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen på blå løper utenfor Høyres valgvake i Bergen. Foto: (Foto: Eivind Senneset)
 

Les også

  - Vi bergensere er som kjent engasjerte, og da koker det fort over

Frykter Solberg-fall etter valget dnPlus

- Det går mot en valgthriller av de sjeldne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.