Statsminister Erna Solberg (H) tar motgangen for Høyre med fatning, og varsler at partiet skal brette opp ermene og komme sterkt tilbake.

- Vi kan ikke legge skjul på at vi ikke er helt fornøyd med valgresultatet. Vi hadde ønsket oss - håpet på - et mye bedre valgresultat, sier Høyre-leder og statsminister Erna Solberg på partiets valgvake i Oslo mandag kveld.

Solberg sier at partiet nå må anerkjenne at det ikke har nådd gjennom med alle sakene i valgkampen.

Ingen jubel på Høyres valgvake. Bent Høie (til venstre), Nicolai Astrup og Kristian Tonning Riise.
Ingen jubel på Høyres valgvake. Bent Høie (til venstre), Nicolai Astrup og Kristian Tonning Riise. (Foto: Fartein Rudjord)
- Og for de som kjenner meg så er det bare et svar på det: Det er å brette opp ermene, sove et døgn og begynne på igjen.

Hun oppfordrer partiet til å se frem mot valgene i 2017 og 2019.

- Jeg er helt sikker på at hele Høyre kan si: I'll be back i 2019, sier Solberg.

Borgerlig nedtur

Regjerings- og støttepartiene taper alle oppslutning og ligger an til å falle med over 7 prosentpoeng totalt, ifølge opptalte forhåndsstemmer.

Følg valgutviklingen i DN Direkte.

Miljøpartiet De Grønne vil med en oppslutning på 6,4 prosent bli valgets vinner.

BESTE SIDEN 1987: Partileder Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet kan gjøre sitt beste lokalvalg på flere tiår. Foto: Marit Hommedal /
BESTE SIDEN 1987: Partileder Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet kan gjøre sitt beste lokalvalg på flere tiår. Foto: Marit Hommedal / (Foto: NTB scanpix)

Arbeiderpartiet kan gjøre sitt beste lokalvalg siden 1987, den gang Ap-leder Gro Harlem Brundtland var statsminister i Norge.

Tallene er basert på drøyt 450.000 opptalte stemmer, hvor de aller fleste var forhåndsstemmer. Dette tilsvarer drøyt 20 prosent av det totale antallet stemmer.

Da valglokalene stengte klokka 21, forelå det ingen prognose fra Kommunaldepartementet.

Forhåndsstemmene indikerer en klar valgseier til rødgrønn side, når Miljøpartiet De Grønne regnes med. Hvis det anslåtte valgresultatet var resultatet av et stortingsvalg, ville landet stått overfor et regjeringsskifte.

Høyre og Frp tapere

Høyre og Frp faller mest i TV 2s valgdagsmåling.

Arbeiderpartiet går fram 1,3 prosentpoeng sammenlignet med valgresultatet i 2011 og får en oppslutning på 33,0 prosent i valgdagsmålingen, mens Miljøpartiet De Grønne går fram hele 4,5 prosentpoeng til 5,4 prosent.

Også Senterpartiet får et sterkt resultat med 8,0 prosent, opp 1,3 prosentpoeng.

Høyre faller på sin side med 5,3 prosentpoeng til 22,7 prosent, mens Frp faller 2,5 prosentpoeng til 8,9 prosent.

Tyder på skifte i Oslo

Det borgerlige flertallet i Oslo ligger an til å ryke, viser opptellingen av 107.500 forhåndsstemmer. Miljøpartiet De Grønne gjør et godt valg og kan komme på vippen.

Hvis dette sammenfaller med den endelige opptellingen, kan det bety at det blir regimeskifte i hovedstaden, og at ordfører Fabian Stang og byrådsleder Stian Berger Røsland må gå av. Etter 18 år ved makten må Høyre i så fall gå i opposisjon i bystyret.

Oslovalgets store vinner synes å være Miljøpartiet De Grønne, som kan komme på vippen i bystyret. Det betyr at partiet vil kunne bestemme om det er den røde eller blå blokken i bystyret som får den politiske makten.

Partiet har ennå ikke formelt tonet flagg og viser til at det skal forhandles om samarbeid når valgresultatet er endelig klart. De fleste politiske kommentatorer, og sågar Høyre selv, synes å erkjenne at MDG vil inngå et strategisk samarbeid med de rødgrønne i bystyret og at Ap-kandidat Raymond Johansen blir ny byrådsleder.

Da valglokalene stengte kl. 21, forelå det fortsatt ingen prognose fra Kommunaldepartementet, som kunne gi en indikasjon på hvorvidt forhåndsstemmene er representative for sluttresultatet.

Tilbakegang i Bergen

Kun 41,1 prosent av 44.691 som forhåndsstemte i Bergen, stemte på et borgerlig parti. Forhåndsstemmene utgjør 29,8 prosent av alle stemmene.

Forhåndsstemmene gir Høyre en oppslutning på 21,7 prosent (- 13,2), Frp 8,7 (- 1,6), KrF 5,9 (+ 0,2) og Venstre 4,8 (- 2,1).

Da valglokalene stengte klokken 21, forelå det ingen prognose fra Kommunaldepartementet for Bergen.

Av de talte forhåndsstemmene får Arbeiderpartiet 38,1 prosent (+ 9,3), SV 6,7 (+ 2,3), Senterpartiet 1,7 (+ 0,3) og Miljøpartiet De Grønne 7,0 prosent (+ 5,0). Rødt får 2,4 prosent (- 0,8) og andre partier får 2,9 prosent (+ 2,0).

Høyre, Frp og KrF fikk flertall av mandatene i bystyret ved kommunevalget i 2011. KrF gikk siden ut av byrådssamarbeidet.

DN Direkte: Følg valget minutt for minutt på DN.no

Les også:- Mange er i overkant pessimistiske

- Nå er det er ikke noe som holder oljeprisen oppe

Høyre-ordførere kan miste jobben i «politisk revolusjon»

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Solberg om skjebnevalget i Bergen og Oslo:

Solberg om skjebnevalget i Bergen og Oslo
- Forrige gang var det også mange som trodde vi skulle få et skifte i begge byene, sier statsminister Erna Solberg (H).
01:38
Publisert: