På Høyres valgvaken har alvoret sunket inn - og Oslo-ordfører Fabian Stang tror han er kommet til veis ende.

- Jeg vil tro at min tid som ordfører er over, sier han.

Fabian Stang tror de røde overtar

Overfor NTB utdyper Stang:

- De røde og Miljøpartiet De Grønne ser ut til å få flertall. Da vil jeg tro at de fordeler ordføreren seg imellom.

Også Høyre-ordfører i Bergen, Trude Drevland, kommer mest sannsynlig til å miste jobben i løpet av kveld.

I Bergen kan Aps Harald Schjelderup bli byrådsleder. Foto:
I Bergen kan Aps Harald Schjelderup bli byrådsleder. Foto: (Foto: Eivind Senneset)

På Arbeiderpartiets valgvake på Østre i Bergen sentrum, står jubelen i taket over de foreløpige valgmålingen. Svette og glade Ap-sympatisører og partimedlemmer klemmer hverandre, skåler i ølglass og klapper i hendene.

Kun 41,1 prosent av 44.691 som forhåndsstemte i Bergen, stemte på et borgerlig parti. Forhåndsstemmene utgjør 29,8 prosent av alle stemmene.

I vestlandshovedstaden ser Ap ut til å gå hele 9,8 prosenpoeng frem, til 38,7 prosent. Tilbakegangen for Høyre er enda sterkere - statsminister Erna Solbergs lokalparti ser ut til å gå hele 13,2 prosentpoeng tilbake, til 21,7 prosent.

Se fullstendig oversikt for hele landet i DNs valgportal.

- Jeg er strålende fornøyd med det foreløpige resultatet, men spenningen er langt fra over og det er viktig å ha is i magen, sier Aps byrådslederkandidat Harald Schjelderup til DN.

Han mener de foreløpige valgprognosene viser at Ap gjorde rett i å starte valgkampen tidlig.

- Vi har jobbet  iherdig med å mobilisere velgerne siden nyttår for å nå alle de som forhåndsstemmer og startet forberdelsene til valgkampen allerede for fire år siden, sier Schjelderup.

AUF-leder Mani Husseini (rødt slips) og stortingsrepresentant Aasmund Aukrust (bak) jubler over gode Ap-tall sammen med flere AUF-ere på Arbeiderpartiets valgvake. Foto: Aleksander Nordahl
AUF-leder Mani Husseini (rødt slips) og stortingsrepresentant Aasmund Aukrust (bak) jubler over gode Ap-tall sammen med flere AUF-ere på Arbeiderpartiets valgvake. Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)

«Helt stille fra på Høyres valgvake»

Nasjonalt går både regjeringpartiene Høyre og Frp tilbake - det samme gjør støttepartiene Venstre og KrF.

Det borgerlige flertallet i Oslo ligger an til å ryke, viser opptellingen av 107.500 forhåndsstemmer. Miljøpartiet De Grønne gjør et godt valg og kan komme på vippen - de går 6,3 prosentpoeng frem, til 8,7 prosent.

Ap går 1,1 prosentpoeng tilbake, til 32,1, og Raymond Johansens parti blir byens største med 32,1 prosent. For Høyre faller tyngre - ned 3,8 prosentpoeng til 31,7 prosent.

- Helt stille på Høyres valgvake da tallene fra TV2s valgdagsmåling kom. Skuffelsen var stor blant Høyres politikere, melder DNs reporter Kristian Skard fra Høyres valgvake på Ekebergrestauranten i Oslo.

Oslo-ordfører Fabian Stang åpner for å forhandle med Miljøpartiet De Grønne. Ifølge prognosene ser partiet ut til å havne på vippen i hovedstaden.

- Vi har aldri sagt at vi ikke vil forhandle, men at de har stemt i de aller fleste sakene med partiene til venstre, vi har derfor ansett det som lite realistisk. Men hvis forhåndsstemmene gjenspeiler valgresultatet, vil de havne på vippen, da er det naturlig for oss også å forhandle med dem, hvis det er noe de ønsker, sier Stang til VG.

Oslo Høyres leder Nikolai Astrup ønsker på sin side ikke å si noe om eventuelle forhandlinger.

- Nå avventer vi det endelige valgresultatet, sier han til NTB.

Kan bli avgjørende i 2017

Kampen om de store byene er ikke bare et spørsmål om lokalmakt - de store byenes politiske farge kan være avgjørende for stortingsvalget i 2017.

Høyre gjorde et brakvalg i lokalvalget for fire år siden, og la med det grunnlaget for valgseier og regjeringsmakt etter valget i 2013. Men der Høyre den siste perioden har styrt fire av landets fem største byer - Oslo, Bergen, Stavanger og Tromsø - kan bydominansen stå for fall.

Se fullstendig oversikt for hele landet i DNs valgportal.

Dramaet mellom de syv fjell

Det politiske dramaet i lokalpolitikken i Bergen fanget etter hvert oppmerksomheten til resten av landet. Det borgerlige byrådet, i utgangspunktet bestående av Høyre, Frp, Venstre og KrF, har gjennom perioden bemerket seg særlig for to ting:

  • Gjeninnføring av eiendomsskatt midtveis i perioden, som de først fjernet etter å ha lovet det i valgkampen før 2011-valget.
  • Interne krangler, både partiene imellom og partiinternt, har ført til knallharde personoppgjør, utskiftning av byrådsleder og at KrF i fjor trakk seg fra det borgerlige samarbeidet.

I tillegg har støyen rundt ordfører Trude Drevland gått fra å være entusiastisk - til å være en belastning.

Drevland, som i dag droppet partiets valgvake, trakk seg fra valgkampen og gikk ut i permisjon for to uker siden etter at politiet gjenopptok etterforskningen av den såkalte Cruise-saken, og påstander om korrupsjon.

Fabian eller ei

I hovedstaden hentet Arbeiderpartiet inn sin egen partisekretær, Raymond Johansen, som byrådslederkandidat for å utfordre Høyre-duoen som har styrt byen - byrådsleder Stian Berger Røsland og ordfører Fabian Stang.

Rød og blå side har på målingene ligget side om side i valgkampen - Miljøpartiet De Grønne (MDG), som har ligger skyhøyt på meningsmålinger, kan havne på vippen og avgjøre oslovalget. I åtte av ti saker i bystyret har MDG lagt seg til venstre, og det er også her de ventes å falle ned etter valget.

Det betyr isåfall maktskifte og enden på 18 års borgerlig styre i hovedstaden.

Tromsø farges rødt

Det går mot maktskifte i Tromsø, der Arbeiderpartiet får 29,4 prosent av forhåndsstemmene og dermed er nesten like store som Høyre og FrP tilsammen.

Rødt er i forhåndsstemmene Tromsøs tredje største parti med 17, 7 prosent. Tromsø kan dermed få en uttalt kommunist som ordfører.

- Jeg bruker ikke ordet kommunisme som et skjellsord og mener samfunnet må forandres, sier Rødts ordførerkandidat Jens Ingvald Olsen.

Stemningen i Tromsø skiftet brått etter at den populære Høyre-ordføreren Jens Johan Hjort mislyktes med et kupp på Tromsø Høyres årsmøte i fjor. 

Hjort satte ordførerjobben sin inn på å skifte ut Høyres sittende byrådsleder Øyvind Hilmarsen med Anne Berit Figenschau, men fikk ikke med seg resten av årsmøtet. Kuppforsøket ble i tillegg tatt svært dårlig opp i store deler av partiet.

Siden den gang har partiene på venstresiden gjort byks på meningsmålingene.

De endelige resultatene for Tromsø kommer først rundt midnatt. Arbeiderpartiet vil trolig styre alene i et mindretallsbyråd, siden deres to støttepartier Rødt og SV er imot byråd som styreform.

- Det blir tøffe forhandlinger, men vi vil komme i mål, sier byrådslederkandidat Kristin Røymo.

Rødt, blått - og grønt

Både i Stavanger og Trondheim ligger det an til at makten forblir på henholdsvis blå og rød side.

Ap-ordfører i Trondheim Rita Ottervik var i realiteten aldri truet av Høyres Yngve Brox. «Røde Rita» ligger an til å få rundt 40 prosents oppslutning, og kan i praksis velge og vrake blant samarbeidspartnere.

Høyre på sin side kan ende opp på under 20 prosent. Miljøpartiet De Grønne gjør et byks - frem 5,1 prosentpoeng til 7,8 prosent.

Se fullstendig oversikt for hele landet i DNs valgportal.

I Stavanger er det klart borgerlig flertall, men Høyre ligger an til å gå tilbake med rundt 7 prosentpoeng, til 27 prosent. Ap ser ut til å gå litt tilbake, men kan nå bli største parti i oljehovedstaden med 27,9 prosent.

Også i Stavanger gjør Miljøpartiet De Grønne et brakvalg, og ligger an til å gå 5,8 prosentpoeng frem, til 7 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN Direkte: Følg valget minutt for minutt på DN.no