Partiet fikk 9,5 prosents oppslutning, og gjør sitt dårligste valg på 25 år.

– Det vil sannsynligvis bli en indre diskusjon i Frp om selve valgdeltakelsen, sier valgforsker Svein Tore Marthinsen til NTB.

– Diskusjon om departement

I partiet er det en reell frykt for å havne i samme situasjon som SV, som har slitt voldsomt med oppslutningen på grunn av regjeringsslitasje. Enkelte i Frp har allerede tatt til orde for å si fra seg makten og gå tilbake i opposisjon for å styrke partiet.

– Jeg tror allikevel at de lander på at de vil fortsette i regjering, sier Marthinsen.

Et alternativ kan være å se på statsrådspostene og et mulig skifte av departementer. VG skriver at flere departement kan komme i spill. Blant annet kan Forsvarsdepartementet gå til Frp, mens Justisdepartementet og Arbeidsdepartementet overtas av Høyre.

– Ønsker seg helsedepartementet

Marthinsen mener partiet kan være villig til å ofre Finansdepartementet og heller satse på mer profilerte fagdepartement.

– Det var kanskje ikke noen glitrende idé at Siv Jensen ble finansminister, og det har en parallell til SV og Kristin Halvorsen. Som finansminister blir du veldig ansvarliggjort, sier han, og viser til at det er vanskelig å være partileder når du må forsvare økonomiske disposisjoner.

Marthinsen tror Frp vil forsøke å vinne tilbake velgere ved å satse mer på sin primærpolitikk, som samferdsel og innvandring. Det departementet partiet trolig ønsker seg, i tillegg til de det allerede styrer, er helse- og omsorgsdepartementet, mener han.

– Men det sitter nok langt inne. Jeg tror ikke at Høyre vil gå med på å gi fra seg det, sier han.

Mister ordførere

Fremskrittspartiet raser i oppslutning i nesten alle kommuner der de har hatt ordføreren siste periode. Aller verst er det i Austevoll med tilbakegang på 26,4 prosentpoeng.

Før kommunevalget hadde Fremskrittspartiet tolv ordførere. Men i elleve av kommunene taper partiet oppslutning, ifølge VG.

Resultatene fra mandagens valg tyder på at Frp kan ende opp med å beholde ordførerne i bare to av kommunene.

Av dem som sitter trygt er Terje Søviknes i Os kommune i Hordaland med skyhøye 39,4 prosent av stemmene, en fremgang på 1,7 prosentpoeng fra forrige kommunevalg.

I Akershus-kommunen Ullensaker er det også sannsynlig at Frp beholder ordføreren, selv om partiet har mistet 6,2 prosentpoeng av stemmene siden forrige valg.

DN Direkte: Alt om valget 2015

Les også:

Et sviende nederlag for Solberg  

Frykt og handlingslammelse i Kina – inndrar 1350 mrd. kroner

- Mange er i overkant pessimistiske  

Se DNtv: Oljeingeniører mistet jobben. Nå selger de sykler for 80.000 kr stk.

 

Oljeingeniører mistet jobben. Nå selger de sykler for 80000 kr stk.
01:39
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.