Kommunevalget i 2011 kom i kjølvannet av Utøya med et underliggende anti-Frp-klima. Også i år er dårlig timing en viktig forklaring på hvorfor partiet kryper under 10 prosents oppslutning.

Én måned for tidlig

– Denne gangen virket det lurt å si nei til Syria-flyktninger. Men så feide dugnadsånden over landet. Nok en gang er de uheldige. For om en måneds tid vil også utfordringene med flyktningstrømmen være langt mer framme, sier valgforsker Svein Eik Tuastad ved Universitetet i Stavanger til NTB.

Svekkes uansett

Svein Tore Martinsen som er valgforsker og statsviter, sier seg enig i at timingen for fire år siden var slik at mange ikke turte å stemme Frp i 2011, og at innvandringsdiskusjonen denne gangen gikk mot partiet.

– Debatten har ikke vært normal. Retorikken fra partiet framsto som hjerterå, også for de velgerne som vanligvis støtter partiet. Syria-spørsmålet har ikke slått heldig ut for partiet, men det er grunn til å tro at de ville måttet tåle en nedgang, uavhengig av den utviklingen vi har sett, sier Martinsen.

Høyre tar slitasjen

Regjeringspartiene og støttepartiene KrF og Venstre går alle tilbake sammenlignet med kommunevalget for fire år siden. Etter to år i regjering kommer slitasjen ubønnhørlig når store og vanskelige saker som flyktningkrisen og arbeidsledighet blir store tema, påpeker Svein Erik Tuastad.

– Frp gjorde en dårlig valgkamp. Høyre på sin side gjorde gode debatter. Men det er rett og slett vanskelig å ha gode svar på de to store sakene som dominerte. Når Høyre, Frp, KrF og Venstre ikke opptrer enhetlig, svekker det regjeringspartiene. Men det er Høyre som må bære belastningen alene fordi Venstre og KrF ikke tar noe ansvar for regjeringsprosjektet i valgkampen, sier Tuastad.

DN Direkte: Alt om valget 2015

Les også:

Et sviende nederlag for Solberg  

Frykt og handlingslammelse i Kina – inndrar 1350 mrd. kroner

- Mange er i overkant pessimistiske  

Se DNtv: Oljeingeniører mistet jobben. Nå selger de sykler for 80.000 kr stk.

 

Oljeingeniører mistet jobben. Nå selger de sykler for 80000 kr stk.
01:39
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.