Erna Solberg møtte pressen tirsdag ettermiddag for å kommentere valget. Flere medier meldte tirsdag at det kan gå mot utskiftninger i regjeringen etter Høyre og Frps tilbakegang i valget.

– En regjering og statsråder må vite at de sitter så lenge de sitter. Men det er ingen planer om utskiftning i regjering for øyeblikket, sier Solberg.

– Overfladisk

Hun ville heller ikke gå med på at et svakt valgresultat skyldtes såkalt regjeringsslitasje.

– Det er overfladisk å si at det er regjeringsslitasje når det er så store lokale forskjeller. Men vi har ikke skapt entusiasme nok rundt regjeringsprosjektet, sier statsministeren.

Slitasje i kommuner

Bergen, Haugesund og Tromsø er byer Høyre-leder og statsministeren peker på som eksempler på slitasje i kommuner der Høyre har styrt lenge.

– Både Bergen og Haugesund er byer hvor vi klart taper på grunn av slitasje. I Haugesund blant annet som følge av oppryddingen etter Terra-skandalen, sa Solberg på en pressekonferanse tirsdag.

I Tromsø peker hun på personskifter og nominasjonsprosessen som en årsak til det kraftige fallet for Høyre.

– Det er merkbart når en veldig populær ordfører ikke lenger stilte til valg.

Mener alle får igjen

Hun mener alle fire partier bak regjeringsdannelsen får mye igjen for det.

– Venstre får igjen på grønt skifte og skole, KrF på viktige saker som eldre og rusomsorg, Frp på bilavgifter og eldreomsorg og investeringer i vei og jernbane, understreker hun dagen etter kommunevalget.

Og framover blir det mer av den samme politikken som regjeringen har ført hittil.

– Det blir mer av mye, mer for å sikre folks jobber og langsiktig omstilling, i helsepolitikken jobb for kortere køer, sier hun.

Solberg legger til at en av utfordringene for regjeringen er at en ting er å sette i gang diskusjonen, en annen ting er at resultater tar lengre tid å vise fram.

– Valgresultatene spriker

Men hun mener at valgresultatet i noen av kommunene som er hardest rammet, som Sola og Stavanger, viser at de der har forståelse for hva regjeringen jobber med når det gjelder arbeidsledighet og omstilling.

Solberg avviser at valgresultatet er en dom over regjeringen.

– Valgresultatene spriker, det er fram noen steder og sterkt tilbake i andre, og det er i kommunene man får svarene på det, påpeker hun.

Men at frammøtet var så dårlig som det ble, tar hun tungt.

– Det som er leit, er at vi ikke har mobilisert flere til å stemme. At så få har stemt, gjør at vi alle er tapere, og at sofavelgerne har vunnet.

DN Direkte: Alt om valget 2015

Les også:

Et sviende nederlag for Solberg  

Frykt og handlingslammelse i Kina – inndrar 1350 mrd. kroner

- Mange er i overkant pessimistiske  

Se DNtv: Oljeingeniører mistet jobben. Nå selger de sykler for 80.000 kr stk.

 

Oljeingeniører mistet jobben. Nå selger de sykler for 80000 kr stk.
01:39
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.