Etter det DN kjenner til, skal arbeidet med eventuelle utskiftinger i regjeringen starte nå. DN får opplyst at det har vært en forståelse mellom Siv Jensen og Erna Solberg om å vente med eventuelle endringer til lokalvalget var ferdig. Kilder både i Høyre og i Fremskrittspartiet sier til DN at det skuffende valgresultatet for begge partiene aktualiserer spørsmålet om utskifting av deler av mannskapet.

Selv benekter statsminister Erna Solberg at det foreløpig er noen aktuell problemstilling å skifte statsråder.

Suksess lokalt

Ingenting skal være avgjort, og DNs kilder understreker at prosessen styres av Erna Solberg og Siv Jensen.

Os-ordfører Terje Søviknes (Frp) pekes ut av sentrale Frp-kilder som statsrådskandidat. Foto: Vidar Ruud,
Os-ordfører Terje Søviknes (Frp) pekes ut av sentrale Frp-kilder som statsrådskandidat. Foto: Vidar Ruud, (Foto: NTB scanpix)
Blant aktuelle nye statsrådsnavn som nevnes av kilder i Høyre og Frp, er det to sittende ordførere som peker seg ut: Oslo-ordfører Fabian Stang (H) og Os-ordfører Terje Søviknes (Frp).

Kan ryke ut av regjeringen: Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H). Foto:
Kan ryke ut av regjeringen: Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H). Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)
Selv om Stang og Oslo Høyre tapte valget, har begge de to ordførerne vist sterke evner til å sanke stemmer. En sentralt plassert kilde i Høyre sier til DN at valgresultatet både rettferdiggjør og krever en større endring av regjeringens sammensetning. Grunnen er at en del statsråder har vist seg for svake og at det er viktig å få et best mulig lag på plass for å få til en god langspurt frem mot stortingsvalget i 2017. Den samme oppfatningen råder i Frp.

Kan ryke ut av regjeringen: Kulturminister Thorhild Widvey (H).
Kan ryke ut av regjeringen: Kulturminister Thorhild Widvey (H). (Foto: Thomas Haugersveen)
Oslo-ordfører Fabian Stang trekkes frem som en mulig kulturminister, særlig om det blir aktuelt med en større omlegging av regjeringen.

Stang ser fortsatt for seg et liv i politikken selv om det skulle vise seg at han ikke får fortsette som ordfører.

Kan ryke ut av regjeringen: Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp). Foto: Ida von Hanno Bast
Kan ryke ut av regjeringen: Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp). Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)
– Ja, jeg trives fortsatt svært godt i politikken. Dessuten er jeg valgt inn i bystyret for fire nye år og jeg vil oppfylle mine oppgaver som folkevalgt. Vi har i noen tidligere valg sett at folk som ikke fikk den posisjonen de ønsket, forsvant ut. Sånn er ikke jeg, sier Stang til DN.

– Når Erna Solberg snart trolig vil legge ny regjeringskabal, peker noen på deg som kulturminister. Kunne du tenkt deg det?

Kan bytte statsrådspost: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Per Thrana
Kan bytte statsrådspost: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Per Thrana (Foto: Dagens Næringsiv)
– Oi, nei, nei, uff, nei, nå ... Det er en helt annen kabal som jeg overhodet ikke har tenkt på eller har noen oppfatninger om. Jeg vet ikke engang om statsministeren skal skifte noen.

– Hva vil du svare hvis du blir spurt?

– Jeg tror det er uaktuelt, men jeg har aldri sagt nei til Erna.

– Har du hørt om deg som kulturminister tidligere?

– Nei, nå tar du meg helt på sengen. Dessuten er byrådsmakten og ordførerjobben veldig uavklart fortsatt.

– Du sa jo mandag at dine dager var talte som ordfører?

– Ja, men det var da jeg mente Ap ville gi ordføreren til MDG. Når Ap nå sier at ordføreren må komme fra et stort parti, er det jo opptil MDG hvem de peker på. Så nå er vi og Ap prisgitt Miljøpartiet, MDG har bukten og begge endene.

Hypotetisk problemstilling

Når DN har spurt sentrale kilder i Frp hvem som er mest aktuell som nye statsråder, er ordfører i Os, Terje Søviknes, den første som nevnes.

Han kan bekle flere poster i regjeringen, men kan også være aktuell som kommunalminister dersom Høyres Jan Tore Sanner skal bytte departement. Etter 16 år som sjef i Os, var Søviknes den eneste ordføreren i Frp som viste fremgang ved valget.

– Vil du si ja hvis Siv Jensen ber deg komme til Oslo?

– Det er en hypotetisk problemstilling. Jeg er innstilt på fire nye år som lokalpolitiker, sier Søviknes.

Usikre kort

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) trekkes frem som den statsråden som kan ryke ut først. Hun har allerede fått fylkesmannsjobben i Troms. Statsråd ved statsministerens kontor, Vidar Helgesen (H), pekes også ut som en statsråd som enten kan flyttes til et annet departement, eller gå ut av regjeringen. Det samme gjelder kultur­minister Thorhild Widvey (H). Begge to trekkes ikke frem som «viktige» for Høyre frem mot valget i 2017.

En som er viktig for partiet, er kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. I Høyre blir han sett på som en viktig politikkutformer og en som at han har evnen til å trekke velgere fra Arbeiderpartiet. Han behersker arbeidslivspolitikken etter å ha hatt dette politikkansvaret i Stortinget. Ut fra det er han aktuell som ny arbeidsminister, men samtidig er det også en oppfatning blant DNs kilder at det er viktig å fortsatt ha han i front for kunnskapspolitikken.

Anundsen trygg

Det kan også være aktuelt å skifte ut klima- og miljøminister Tine Sundtoft fordi hun ikke har klart å markere regjeringen godt nok i klima- og miljøsaker, ifølge kilder. Men hun er samtidig en av få som representerer Sørlandet. Den som ligger tynnest an blant Frps statsråder er arbeids- og sosialminister Robert Eriksson, sier flere kilder.

Anders Anundsen kan få fortsette som justisminister, eventuelt i en annen statsrådsrolle, fordi han står sterkt internt, ifølge Frp-kilder. De sakene han har fått mye kjeft for i opinionen, for eksempel om asylbarn og bevæpning av politiet, er kjernesaker for partiet. Hvis han mot sin vilje skulle bli sendt tilbake til Stortinget, trekker Frp-kilder frem at han kan bli en ubehagelig opposisjon mot partiledelsen. Det har derfor aldri vært seriøse diskusjoner om å erstatte ham i Frp.

På en pressekonferanse tirsdag ettermiddag benektet statsminister Erna Solberg at det – for øyeblikket – ligger an til statsrådsskifter.

– En regjering og en statsråd må vite at de sitter alltid så lenge som de sitter, så må de være forberedt på å kunne gå hvilken som helst dag. Men det er ingen planer om utskiftninger i regjeringen for øyeblikket, sa Solberg.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.