Grepet legges opp etter en modell fra et offentlig oppnevnt skatteutvalg, men er mindre drastisk.

Skattereformen på 1-2-3  

M odellen innebærer at personskatten øker i fire trinn, mot dagens toppskatt i to trinn, avhengig av hvor mye man har i personinntekt etter fradrag. Skatteprosenten øker for hvert trinn man kommer opp på skalaen.

Dette kommer på toppen av en ny skattesats på 25 prosent og en trygdeavgift på 8,2 prosent, som i dag. I dagens system er skattesatsen i bunn på 27 prosent.

På det første trinnet i den nye modellen, som regjeringen foreslår satt til 158.800 kroner, øker skatteprosenten med 0,8 prosent.

Og slik fortsetter det:

  • 224.900 kroner øker prosenten med 1,6.
  • 565.400 kroner øker prosenten med 10,6.
  • 909.500 kroner øker prosenten med 13,6.

Toppskatten har i dag to trinn, det første på 550.000 kroner (9 prosent), og det andre på 885.600 kroner (12 prosent).

Senkes videre

Regjeringen foreslår å sette skattesatsen ned til 22 prosent i 2018. «Ytterligere reduksjoner vurderes ut fra utviklingen internasjonalt» heter det i statsbudsjettet.

Forslaget er i tråd med anbefalingene til skatteutvalget, som imidlertid foreslo å kutte selskaps- og inntektsskatten helt ned til 20 prosent.

Alt om statsbudsjettet og ny skattereform

DN Direkte: Alt om statsbudsjettet og skattereformen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.