Onsdag formiddag presenterte Raymond Johansen (Ap) sitt påtroppende byråd for hovedstaden. Byrådet, eller byregjeringen, som Johansen ønsker å kalle det, består av fire byråder fra Arbeiderpartiet, to fra Miljøpartiet De Grønne og én fra SV, i tillegg til Johansen selv. Det er fem kvinner og tre menn i Oslos nye byråd.

Byrådserklæringen de tre partiene la frem tidligere i uken innebærer at Arbeiderpartiets modell for eiendomsskatt blir innført. Eiendomsskatt på bolig innføres etter fra neste år med et bunnfradrag på fire millioner kroner og en sats på to promille det første året og tre promille fra 2017. Skatt på næringseiendom skal etter planen innføres fra 2017, etter at eiendomsmassen er taksert. Overfor DN påpeker Johansen at det blir en krevende jobb.

– Nå blir takstmennene glade. Nå får de mye arbeid, sier Johansen. 

Skatt på kantine

Oslo vil skattlegge næringseiendommer etter samme prinsipp som Bergen, men der Bergen har en skattesats på fem promille, har Ap varslet en sats på tre promille. Modellen innebærer blant annet at undervisningsinstitusjoner skal ha fritak, men bare for de delene av bygget som brukes til undervisning. Dermed er det mange detaljer som skal avklares.

- For eksempel, BI har den største næringseiendommen i Oslo. Det er unntak på utdannelsesinstitusjoner, men ikke for kvadratmeter som brukes til kommersiell kantinedrift, sier Johansen.

Før valget anslo Arbeiderpartiet at eiendomsskatten vil gi inntekter til kommunen på 2,6 milliarder kroner til sammen de neste fire årene. Inntektene skal brukes til 500 nye årsverk i eldreomsorgen og 3000 nye barnehageplasser, ifølge Aps valgløfter.

Drøyt halvparten av skatteinntektene skal komme fra skatt på næringseiendommer. Overfor DN understreker Johansen at tallene er estimater. Før eiendomsmassen er taksert, og er det høyst usikkert hva byrådet kan regne med å få inn.

- Det ligger mange, mange detaljer der som du må se på og som avgjør hva vi kan få inn, sier Johansen.

Vil omprioritere

I erklæringen kommer de tre samarbeidspartiene med en rekke løfter. I tillegg til flere barnehageplasser og flere hender i eldreomsorgen skal byrådet blant annet innføre gratis halvdags aktivitetsskole (sfo) i åtte av Oslos østlige bydeler.

Johansen svarer slik på spørsmål om hvordan løftene skal finansieres:

- Det er 50 milliarder kroner i budsjettet. Vi må bevise gjennom budsjettet vi legger frem at vi også gjør omprioriteringer. Det har vært omprioriteringer på hvert eneste budsjett mellom posisjon og opposisjon, på flere 100 millioner. Det er ikke sånn at politikk er statisk og at det ikke fins måter å omprioritere på. Så skal vi komme tilbake til det i tilleggsinnstillingen som vi legger frem 19. november.

Les også:

Riksrevisjon-skrape for sikkerhet

- Oljebremsen er en realitet

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.