Tirsdag pågikk det fortsatt møter og samtaler i regjeringen om innholdet i meldingen som skal presenteres fredag. Statsminister Erna Solberg (H) er på Island og Nordisk MACROBUTTON MACROBUTTON MACROBUTTON Råd, men holdes løpende orientert om dialogen.

I forrige uke ble sentrale personer i regjeringssystemet fortalt at tilleggsregningen ved flyktningkrisen og asylanttilstrømmingen blir på rundt 8 milliarder kroner, skriver VG.

Økte anslag

Prognosene for asylankomster til Norge er kraftig oppjustert siden regjeringen la siste hånd på sitt budsjettforslag, som ble lagt fram 7. oktober.

Derfor har regjeringen varslet et såkalt tilleggsnummer, i realiteten et tillegg til budsjettforslaget, for å klargjøre strategier for mottak av asylsøkere og kostnader forbundet med dette.

UDIs prognoser tyder på at Norge kommer til å ta imot 23.000 asylsøkere i år og over 33.000 neste år. I tillegg kommer flere tusen kvoteflyktninger til Norge.

Statsminister Erna Solberg (H) anslo i sin redegjørelse for Stortinget nylig at asylstrømmen vil koste Norge 40-50 milliarder kroner de neste fem årene, hvis de siste prognosene slår til. DNB Markets har overfor NTB anslått kostnader på 5-6 milliarder i 2016, men summen ser altså ut til å bli høyere enn dette.

Bistand og olje

Det store spørsmålet er hvordan regjeringen ser for å seg å kunne finansiere milliardutgifter til mottak, integrering og bosetting av flyktninger og asylsøkere i neste års budsjett.

Noe synes klart. Etter det NTB erfarer blir oljepengebruken økt noe, samtidig som bistandsmidler blir omdisponert til asyltiltak i Norge. Penger blir satt av til økt saksbehandlingskapasitet samt nye tiltak for å bremse antallet asylsøkere og sørge for raske returer av mennesker uten beskyttelsesbehov.

Reduserte ytelser til asylsøkere i mottak mens de venter på at søknaden blir behandlet, kan også bli aktuelt. Ifølge VG vurderes det også å kutte lengden på det toårige introduksjonsprogrammet for nyankomne samt innføre nye regler som gjør at de kan komme tidligere i jobb.

Solberg har selv åpnet for å skrote noen av satsingene i statsbudsjettet for å finansiere det økende antallet asylsøkere. Men å sette strek over skattelettelsene eller nulle ut Frps store seier om redusert avkorting for gifte og samboende pensjonister, sitter langt inne.

Dyrere diesel

Samarbeidspartiene KrF og Venstre har til nå advart mot omdisponeringer i bistandsbudsjettet. Samtidig har de krevd grønnvasking av det opprinnelige budsjettet, gjerne i form av grønnere skatter og avgifter.

Venstre-nestleder Ola Elvestuen vil øke dieselavgiften og derved krympe prisforskjellen mellom bensin og diesel.

– Det er ingen saklige grunner til at diesel, som fører til mer lokal forurensing, skal være billigere enn bensin, sier Elvestuen til VG. Det andre støttepartiet, KrF, er på linje med Venstre i denne saken.

Høyere grønne avgifter kan være et bidrag til flyktningregningen, men det er ikke grunn til å vente at en regjering der Frp har finansministeren, selv skulle foreslå å øke drivstoffavgiftene.

Les også:

Stor kronesvekkelse mot alle de store valutaene

Amerikansk investor vil bygge norske arbeidsplasser - men får ikke bli

Se DNtv: - Jussen er preget av flink pike-syndromet

Stort arbeidspress
- Jussen er preget av flink pike-syndromet.
01:14
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.