Norge avsto fra å stemme over to av resolusjonene og stemte mot den tredje.

Ifølge våpenpolitisk leder Grethe Østern i Norsk Folkehjelp stemte Norge nei til en FN-resolusjon som sier at alle stater har et etisk ansvar for å forby og avskaffe atomvåpen. Norge avsto fra å stemme da FN-resolusjonen om atomvåpens humanitære konsekvenser ble behandlet og avsto også da en resolusjon om et humanitært løfte om å stigmatisere, forby og avskaffe atomvåpen ble behandlet.

Følger NATO

– Et forbud mot atomvåpen bryter med NATOs strategiske konsept fra 2010 som slår fast at NATO vil være en kjernefysisk allianse så lenge det finnes kjernevåpen, og konseptet beskriver kjernevåpen som et sentralt element i NATOs avskrekkingsstrategi. Derfor stemte ingen NATO-land for disse resolusjonene. Heller ikke Norge, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Norsk Folkehjelp, som har engasjert seg sterkt i saken, reagerer på Norges stemmegivning:

– Med denne stemmegivningen kastet regjeringen fullstendig vrak på den rødgrønne regjeringens humanitære initiativ. Den får Norge til å fremstå som en høyst upålitelig samarbeidspartner, sier Grethe Østern.

Nei til atomvåpen mener Norge har foretatt en helomvending med sin stemmegivning.

Tilbakeviser

Brende avviser at Norge har endret sitt syn på nedrustning.

– Det er ikke riktig. Tvert om opplever jeg at det er andre land som nå forsøker å endre innholdet i det humanitære initiativet slik at det i realiteten handler om et forbud mot kjernevåpen. Det påligger alle land, så vel kjernevåpenmakter som ikke-kjernevåpenstater, å arbeide for felles løsninger og kompromisser som bringer reell og faktisk nedrustning. Norge vil fortsette sitt brede nedrustningsengasjement med dette for øyet, sier Brende.

Lederen av Stortingets utenrikskomité, Anniken Huitfeldt gjorde det mandag klart at hun ville følge nøye med på avstemmingen og stemmeforklaringen i FN.

– Jeg forventer at stortingsflertallets syn kommer til uttrykk og at Norge inntar en pådriverrolle i det humanitære initiativet. Det langsiktige målet er et forbud mot atomvåpen, men nedrustningen må foregå på en balansert og ikke-ensidig måte, sa Huitfeldt

I juni stemte Stortinget ned et forslag om at Norge skal jobbe for en bindende avtale som forbyr atomvåpen. Samtidig sa stortingsflertallet, mot Høyres og Fremskrittspartiets stemmer, at Norge skal være en pådriver i det internasjonale arbeidet mot atomvåpen og arbeide for et langsiktig forbud.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Obama åpen for samtaler med Nord-Korea

 
Kina vil øke det militære samarbeidet med Iran