Frankrike ba tirsdag EU-landene om hjelp til bistand i militæroppdrag i kampen mot Den islamske staten (IS) i Syria og Irak. Statsminister Erna Solberg sier til DN at regjeringen ikke har tatt stilling til om Norge skal bidra militært.

- Det tar vi stilling til hvis en forespørsel kommer. Dette er ikke et område der vi skal begynne med hypotetiske spekulasjoner, sier Solberg.

Men hun er samtidig klar på at Frankrike har en god grunn til å bruke militærmakt nå.

- Vi mener at de har en god begrunnelse på hvorfor de gjør det. De opplever å bli angrepet og dette er en vurdering de gjør. Vi aksepterer og ser at andre land mener de skal bekjempe IS også inne i Syria og at de har begrunnelser for det. Det er ingen tvil om at Syria er et arnested for terrorvirksomhet, sier Solberg.

Følger EU-avtaleverket

– Frankrike kan ikke opptre alene på denne arenaen, sa Le Drian i et møte med europeiske kolleger i Brussel tirsdag formiddag.

Han opplyser at Frankrike begjærer EU om å aktivere sikkerhetsgarantiene. Dette er et punkt som inngår i EU-avtaleverket der medlemsland kan be om hjelp når de blir angrepet.

President Francois Hollande slo mandag fast at Frankrike er i krig.

- Terrorisme vil ikke ødelegge Republikken. Rebublikken vil knuse terrorismen, sa Hollande i en tale i parlamentet.

NATO-sjef Jens Stoltenberg sa mandag at NATO-landene står samlet og er klare til å slå tilbake mot ethvert angrep lik det Paris opplevde fredag kveld.

– Hele alliansen står sammen med Frankrike i sorg og solidaritet. Vi er – mer enn noengang – klare til å møte og slå tilbake truselen fra terrorisme og ekstremisme, Stoltenberg i en kort appell etter minnestunden.

 

LES OGSÅ: Finansdebatten blir utsatt

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.