Det er et oppsiktsvekkende og nært samarbeid mellom KrF og Arbeiderpartiet som nå har endt med enighet på stortinget for å sende to gigantisk sjekker til FN før året er omme. FNs høykommissær for flyktninger og FNs matvareprogram får 100 millioner kroner hver ekstra.

Raseri til enighet

DNs kilder bekrefter at dette kommer til å bli resultatet når Stortinget om kort tid skal vedta den såkalte nysalderingen. Dette er den siste revideringen av statsbudsjettet for inneværende år. Et bredt stortingsflertall vil slutte seg til å bruke 200 av ubrukte 600 millioner oljekroner fra årets statsbudsjett.

Det skapte et regelrett raseri i Kristelig Folkeparti på Stortinget da det ble kjent at regjeringen for noen uker siden hadde tatt over enn milliard kroner fra bistand til fattige land til å betale asylregningen i Norge. Opplysningene kom frem da regjeringen la frem den såkalte nysalderingen for noen uker siden.

Regjeringen ville bruke 1,1 milliard av inneværende bistandsbudsjettet på asylkostnader innenfor Norges grenser. Det er over dobbelt så mye som KrF fikk gjennomslag for i ekstra bistand i budsjettforhandlingene høsten 2014.

-Lurt

Uten at budsjettpartnerne KrF og Venstre fikk vite noe, ble det i oktober fra regjeringen gitt ordre om at utbetalingene over bistandsbudsjettet til en rekke prosjektere i fattige land skulle stanses. Etter hvert som asylstrømmen inn til Norge økte, var det klart at Finansdepartementet måtte finne penger til å betale regningen. Løsningen ble i stor grad å flytte bistandsmidler fra fattige land og over til asylarbeid i Norge.

KrF-leder Knut Arild Hareide var klar i sin fordømmelse i et intervju med DN  for to uker siden:

-Det er ikke holdbart hvordan regjeringen har opptrådt i denne saken. Det kan se ut som om vi er blitt lurt. Vi opplever kuttet som et klart tillitsbrudd, uttalte Hareide til DN.

Spill

Men spillet om ubrukte statsfinanser i 2015 var ikke over.

I nysalderingen viste det seg at regjeringen hadde et underforbruk på 600 millioner kroner. Alle oljepengene som var bevilget i statsbudsjettet lå ikke an til å bli brukt opp i år. Nå har partiene på Stortinget blitt enige om at 200 millioner kroner av dette skal bevilges over bistandsbudsjettet til FN.

Oljepenger

Etter det DN kjenner til var regjeringspartiene i utgangspunktet ikke villige til å bruke av disse 600 millionene. Regjeringspartiene har fått mye medfart for å ha økt oljepengebruken ved hver eneste revidering av budsjettene. Nå sto det igjen 600 millioner oljekroner fra 2015-budsjettet som kunne "tilbakeføres" til oljefondet.

DN vet at irritasjonene over at regjeringen hadde gått bak ryggen til KrF og kuttet i bistanden - partiets hjertesak - førte til at KrF innledet et godt og effektivt samarbeid med Arbeiderpartiet. Målet var å reparere litt av bistandskuttet til verdens fattige land. Problemet er at det er så sent på året, og det er ikke bare å sette i gang nye bistandsbudsjetter. Men to FN-aktører har lenge meldt at de trenger penger nå. Dette gjelder FNs matvareprogram og ikke minst FNs høykommissær  for flyktninger.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Kraftig kronefall: - Utsiktene er absolutt usikre

Dette tallet kan gi rentekutt i desember

Spår fall i DNB-aksjen

Se DNTV: Derfor sitter Brekke trygt i Telenor

Bård Bjerkholt: Derfor sitter Brekke trygt i Telenor
Ingen av de tre kvinnene med mest erfaring i Telenor-ledelsen skal ha blitt innkalt til intervju da selskapet ansatte ny konsernsjef. DNs kommentator Bård Bjerkholt mener Sigve Brekke overlever både det og CV-juks.
01:29
Publisert: