Det nye dokumentet er på 29 sider, betydelig kortere enn det 48 sider lange utkastet som ble presentert før helgen.

Selve avtaleteksten har fått navnet «Paris-avtalen» og er på 14 sider. Resten av teksten regnes som tilleggsbeslutninger.

Teksten har hittil vært full av hakeparenteser som markerer uenighet. Men nå er antallet hakeparenteser kuttet med tre firedeler, opplyser Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius.

– Det er et stort framskritt, sa han da utkastet ble lagt fram på et møte med forhandlingsdelegasjonene onsdag ettermiddag.

Politisk uenighet

På noen områder er det lagt fram en «ren» tekst, det vil si et forslag til endelig avtale uten flere alternative formuleringer.

På andre områder er det fortsatt politisk uenighet.

Det gjelder spesielt spørsmålene om byrdefordelingen mellom rike og fattige land, finansiering av klimatiltak og avtalens ambisjonsnivå, ifølge Fabius.

– Vi har gjort framskritt, men det er fortsatt mye arbeid som gjenstår, sa franskmannen.

Utenriksminister John Kerry talte onsdag på klimatoppmøtet i paris. Foto: Mandel Ngan / Pool / NTB scanpix
Utenriksminister John Kerry talte onsdag på klimatoppmøtet i paris. Foto: Mandel Ngan / Pool / NTB scanpix (Foto: Reuters)

Dobler støtten

USA dobler støtten til klimatilpasning i fattige land fram mot 2020, kunngjør utenriksminister John Kerry.

– Vi er beredt på å gjøre vår del, sa Kerry på klimatoppmøtet i Paris onsdag.

Ifølge ham vil USA doble støtten til klimatilpasning fra 430 millioner dollar til 860 millioner dollar innen 2020.

– Vi har et moralsk ansvar for å tilpasse oss og forberede oss, sa Kerry, som understreket at menneskeskapte klimaendringer allerede er en realitet.

Finansiering av klimatiltak er ett av de vanskeligste punktene i klimaforhandlingene som nå er i sluttfasen i Paris, og et sterkt krav fra utviklingsland som trenger hjelp til å tilpasse seg til et nytt og hetere klima.

Kerry talte kort tid før et nytt og kortere utkast til global klimaavtale ble lagt fram av det franske vertskapet på toppmøtet.

 

Les også: Pensjonstap på 200 milliarder kroner

DNB Markets med ferske prognoser: Dette koster én euro om tre måneder

- Har allerede god respons på boliger som skal leies ut fra mars 2016

 

Se også: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hvordan lykkes som gründer?

Hvordan lykkes som gründer?
Her er gasellenes beste tips.
01:10
Publisert: