Lenge trodde Terje Stykket at innvandrere var plunder og heft. Nå jobber han nå for å få 1000 innvandrere i arbeid i Drammen.

Sammen med presten Ivar Flaten og Kiwi-gründer Tor Kirkeng jobber taxfreegründeren for et mer mangfoldig Drammen. Stykket bidrar sterkt til et initiativ som investerer tre millioner i en stor rekrutteringsdugnad.

Inspirert av festival

Ideen kom da prest Flaten ba Stykket om et bidrag til nisjefestivalen Drammen Sacred Festival i mars i år. Festivalen har deltakere fra hele verden som tilhører ulike trosretninger.

- Da tenkte jeg at vi må tenke større enn dette og ha større ambisjoner, og lage et prosjekt hvor vi kan løfte innvandrere ut av fattigdom og få dem i jobb, sier sier Stykket.

Da hadde han allerede tatt et kraftig oppgjør med sine egne holdninger noen måneder tidligere.

Aha-opplevelse

I januar i år rundet taxfree-bedriften hans Travel Retail Norway (TRN) ti år, og det ble behørig feiret med de ansatte på Norefjell.

- Jeg har hatt en tendens til å se på innvandrere som sosialklienter på utplassering fra Nav, men på Norefjell så jeg hvor flott arbeidsstokken vår er, hvor integrerte de er og hvilke ressurser de er. Da fikk jeg en aha-opplevelse og gikk i meg selv, sier Stykket.

De siste årene har TRN økt fra 500 ansatte til 1300 ansatte. Stykket forteller at bedriften bevisst har ansatt en blanding av folk for å få et globalt tilsnitt.

- Vi trenger ressursene i TRN, og det gir oss økt konkurransekraft, mener Stykket.

Stykket kontaktet vennen og Kiwi-gründeren Tor Kirkeng for å få en person med forretningsforståelse med på laget.

- Det var naturlig å si ja, Kiwi er mangfold. Bare i Drammen har vi 13 butikker, og 36 prosent av de ansatte har utenlandsk opprinnelse. Det var jeg overrasket over, for det var jeg ikke klar over, sier Kirkeng.

Samarbeid

Målet for initiativet, som har fått navnet Internasjonale Drammen, er at 500 drammensbedrifter skal ha minst to ansatte med det de kaller «utradisjonelle medarbeidere» innen 2020.

Halvparten av pengene kommer fra næringslivet, halvparten fra det offentlige.

- Pengene bekymrer ikke meg. Når dette prosjektet kommer opp og gå, vil man se nytten av det. Det er aldri vanskelig å skaffe penger til verdiskapende arbeid. I tillegg til våre virksomheter søker vi også en stor sponsor til, sier Stykket.

Sammen med Flaten, Kirkeng og Kiwi har han også fått Nav Buskerud, kommunen, fylkeskommunen og næringsforeningen i Drammen med på laget. Næringsforeningen skal lede initiativet og søker nå prosjektleder.

Det var lokalavisen Drammens Tidende(for abonnenter) som først meldte om saken.

150 nasjonaliteter

Drammen har innbyggere fra 150 nasjonaliteter, og 27 prosent av byens innbyggerne er innvandrere. De utgjør også halvparten av byens arbeidsledige.

- Det er viktig med jobb for å få folk ut av fattigdom og for å få igang integreringen. Da kan vi også stille krav overfor nye arbeidskamerater at konene deres må lære seg norsk, og at likestilling også gjelder for deres koner, sier Stykket, som håper å endre verdier og holdninger gjennom prosjektet.

Stykket mener den beste integreringen skjer gjennom fellesskap, nærmiljø og jobb, og vil ha arkitekter og ingeniører ut av drosjebilene.

Drammensere uansett

På Kiwi XL i Drammen har butikksjef Mikael Andersson 70 ansatte med tilsammen 23 nasjonaliteter.

- Det fungerer som bare det. Micke er svensk og er en av dem som gjør en forskjell. Vi ansetter naturlig, og ansetter fordi vi har trua på folk. Om de er fra Eritrea eller Pakistan, er de likevel drammensere, sier Kirkeng.

- Integrering er helt nødvendig. Alle må ha en jobb de kan leve av, og delta i foreningsliv og idrett, sier han.

Prisverdig innsats

Stykket, Kirkeng og Flaten kommer også med en ekstra utfordring til drammensere.

- Alle nedenfor Pølsesvingen, et sted alle i Drammen vet hvor er, bør skaffe seg tre nye internasjonale venner, sier Flaten.

Leder Hans Petter Tonum i næringsforeningen i drammensregionen liker ideen som Stykket og styringsgruppen nå lanserer.

- Initiativet er prisverdig, for det er utfordrende at vi har et næringsliv som ikke tar i bruk alle tilgjengelige ressurser. Det har vi ikke råd til, sier Tonum, ifølge Drammens Tidende.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.