972.500 flyktninger og migranter hadde mandag kveld krysset Middelhavet og Egeerhavet i skrøpelige farkoster, mens 34.000 hadde tatt seg fra Tyrkia og inn i Bulgaria og Hellas via fastlandet.

Det store flertallet av flyktningene, 816.752, kom sjøveien fra Tyrkia til Hellas, og de aller fleste av dem kom fra krigsherjede land.

Annenhver båtflyktning har ifølge IOM vært syriske, mens rundt 20 prosent har kommet fra Afghanistan og 7 prosent fra Irak.

– Fremmedskepsisen øker flere steder, så det er viktig å påpeke at flyktninger og migranter bidrar positivt til samfunnet der de lever og at de slutter opp om europeiske verdier, sier FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres.

– Migrasjon er uunngåelig, det er nødvendig og det er ønskelig, sier IOMs leder William Lacy Swing.

– Men det er ikke nok å telle hvor mange som kommer, eller de nærmere 4.000 som har druknet eller er meldt savnet i år. Vi må også handle. Migrasjon må være lovlig og trygt for alle, både for migrantene selv og for landene som blir deres nye hjem, sier Lacy Swing.

Les også:

Første offer, men flere står for tur

Asia i dag: Kinesisk bekymring før 2016

Se DNtv: - Svensk økonomi går som en nyprodusert Tesla

- Svensk økonomi går som en nyprodusert Tesla
Mens den norske økonomien utvikler seg svakt, er det helt andre toner i Sverige. Både i år og neste år ser det veldig bra ut for broderfolket. Økonomien går like bra som en nyprodusert Tesla, sier finansminister Magdalena Andersson.
02:06
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.