Alle ting som gis bort medførere et effektivitetstap.

Dette gjelder med mindre det er nøyaktig det mottakeren ønsker seg, kjøpt til akkurat den prisen vedkommende selv ville betalt, skriver trd.by. Nettstedet viser til en litt annerledes juleartikkel, som er republisert på gemini.no.

Bruker du en hundrelapp på å kjøpe en gave, kan det fort tenkes at du kjøper noe annet enn mottakeren selv ville gjort om hun hadde fått kontanter i stedet.

Og det kan tenkes at hun bare ville kjøpt den samme tingen dersom hun kunne få den for 80 kroner.

I begge tilfeller ville det vært mer effektivt – men kanskje ikke like morsomt – å rett og slett gi mottakeren pengene.

For hver enkelt er det kanskje ikke så mye å «tape» på å få en gave som ikke er akkurat som man ønsket seg, men når man legger sammen effektivitetstapet for alle som får «feil» gave, blir det store beløp.

– Basert på amerikanske undersøkelser kan vi anslå at dette tapet ligger på 1 til 1,5 milliarder kroner i desember i Norge, sier NTNU-professor Fredrik Carlsen, før han legger til et annet viktig poeng med gaveutveksling:

– Gaver har en sosial verdi som må trekkes fra dette beløpet.

Les også:

Venter svakeste lønnsvekst på over 80 år

- Denne situasjonen tilsier dessverre at vi får en ny «prisboost»  

Her tar delingsøkonomien helt av

Se DNtv: Slik gjenkjenner du god kvalitetskaffe

Verdensmester i kaffekunst Tim Wendelboe forteller hvordan du gjenkjenner en kvalitetskaffe
Kaffe er ikke bare kaffe.
02:46
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.